Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania na Nockę ze Śliwkami i Kruszonką

Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto drożdżowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ciasta nie wyrabiamy i nie używamy nawet miksera do wymieszania składników. Jest to bardzo ciekawy przepis. Ciasto jest smaczne, trochę waniliowe, pięknie pachnie owocami i kruszonką, ładnie wyrasta, jest puszyste, wilgotne. Długo utrzymuje świeżość, tylko proszę przechowywać je w pojemniku, aby nie wysychało. Do przygotowania ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl)
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką

Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
50g świeżych drożdży
3 jajka
125ml oleju
250ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
50g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
około 400g drobnych śliwek, umytych, wypestkowanych, przepołowionych

Ciasto:
1. Jajka przełożyć do miseczki i rozmieszać je widelcem lub rózgą, patrz FILM.

2. Do dużej miski wyspać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, pokruszyć drożdże, wlać jajka, olej i ciepłe mleko. Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (składników nie mieszać!).

3. Rano wyjąć miskę i pozostawić składniki w temperaturze pokojowej na 60 minut.
Po tym czasie do składników przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wymieszać łyżką lub szpatułką, na gładkie, dosyć luźne ciasto.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tylko dno i wyrównać.

Kruszonka:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę, tak palcami, patrz FILM.

6. Na cieście ułożyć ciasno owoce i posypać je kruszonkę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140C i po wstawieniu ciasta zwiększyć temperaturę do 180C. Piec ciasto przez około 50-55 minut. Piekłam na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania na Nockę ze Śliwkami i Kruszonką”

  1. Ciasto pięknie urosło i wyglądało smakowicie jak to ze zdjęcia. Co do smaku…No własnie, nie ma to jak ciasto drożdżowe na maśle, pozostanę więc przy tradycyjnej recepturze.

    Odpowiedz
  2. Rewelacyjny przepis jak dla mnie, piekłam wielokrotnie z rożnymi owocami i ciasto jest mega pulchne i pyszne, nawet na drugi dzień! Bardzo dziękuję za przepis :) Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Przepis jest super. I pomimo, ze ni doczytalam i wrzucialm wszystkie skladniki do miski lacznie z maka to i tak sie udalo…. Uroslo wielkie i puszyste. Smak tez jest rewelacyjny. Dodaje do ulubionych przepisow. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Najpierw sasiadka robila i podrzucila kawalek -mniam,ostatnio sama zrobilam,niebo w gebie:)myslalam,ze nie wyjdzie bo mam stary piekarnik z tych ruskich zielony ale wyszloo cudne:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.