Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto drożdżowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ciasta nie wyrabiamy i nie używamy nawet miksera do wymieszania składników. Jest to bardzo ciekawy przepis. Ciasto jest smaczne, trochę waniliowe, pięknie pachnie owocami i kruszonką, ładnie wyrasta, jest puszyste, wilgotne. Długo utrzymuje świeżość, tylko proszę przechowywać je w pojemniku, aby nie wysychało. Do przygotowania ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Polecam! (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl)
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Proste Ciasto Drożdżowe Bez Wyrabiania ze Śliwkami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
180g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
50g świeżych drożdży
3 jajka
125ml oleju
250ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
Kruszonka:
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
50g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
około 400g drobnych śliwek, umytych, wypestkowanych, przepołowionych
Ciasto:
1. Jajka przełożyć do miseczki i rozmieszać je widelcem lub rózgą, patrz FILM.
2. Do dużej miski wyspać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, pokruszyć drożdże, wlać jajka, olej i ciepłe mleko. Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc (składników nie mieszać!).
3. Rano wyjąć miskę i pozostawić składniki w temperaturze pokojowej na 60 minut.
Po tym czasie do składników przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i wymieszać łyżką lub szpatułką, na gładkie, dosyć luźne ciasto.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie tylko dno i wyrównać.
Kruszonka:
5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę, tak palcami, patrz FILM.
6. Na cieście ułożyć ciasno owoce i posypać je kruszonkę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C i po wstawieniu ciasta zwiększyć temperaturę do 180°C. Piec ciasto przez około 50-55 minut. Piekłam na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10 minut, po tym czasie zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Czy można użyć drożdży instant ?
nie wiem jak będzie z instant, ale też powinno się udać, pozdrawiam