Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI – Zapraszam na kolejne wyśmienite ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne, aromatyczne, ładnie rośnie i wygląda apetycznie. Podczas pieczenia śliwki zanurzą się w ciasto. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Piekłam je wielokrotnie i znika błyskawicznie. Idealne do kawy :). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Szybkie PUSZYSTE Ciasto ze ŚLIWKAMI
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
330g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
200ml maślanki
200ml oleju
4 duże jajka
500g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych, wypestkowanych
cukier puder do posypania
1. Do czystej, suchej miski wbić całe jajka. Dodać cukier, cukier w prawdziwą wanilią i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 5-6 minut (ubijać na wysokich obrotach, ale nie na najwyższych, dotyczy to szczególnie robota planetarnego).
2. Do piany z jajek dodać olej i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
3. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Następnie przesiać na jajeczną masę, dodać maślankę i wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm i wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto, patrz FILM.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Świetny przepis😀 a czy można dodać mrożone śliwki? Pozdrawiam
tak, ale proszę je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis, polecam!
Długo szukałam takiego idealnego prostego ciasta ze śliwkami… I w końcu znalazłam! W sezonie na śliwki gości u nas raz w tygodniu, uwielbiają go wszyscy! Dziękuję za ten przepis. ❤️
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Cieszę się ze znalazłam Pani stronę. Tyle dobrych przepisów! To ciasto robię już 4 raz, czasem improwizuje bo nie zawsze wszystkie składniki są. Dodaje masło zamiast oleju, mleko ze śmietana gdy nie mam maślanki. Dodaje tez szczyptę soli :) Wychodzi przepyszne: ze śliwkami i z jabłkami. Szkoda ze wiele pan nie czyta komentarzy i pytają o to samo. No i trzeba mieć talent żeby zrobić zakalec ;)
Pozdrawiam serdecznie ze Szwajcarii
Ogromnie się cieszę, również pozdrawiam
Witam. Czy jak zrobię w tortownicy 21 cm czas się wydłuży?
tak na pewno wydłużyć, nie wiem czy nie będzie zakalca, chyba że Pani zmniejszyła ilość ciasta, pozdrawiam
Robie po x drugi ,ciasto udane .Można upiec na mące krupczatce ?miałam na dnie torebki mąkę pszenną więc do potrzebnej ilosci uzupełniłam krupczatką widac ze ciasto urosło jednak jeszcze nie próbowałam niech ostygnie .Mysle ze bedzie smakowite .Polecam ciasta z swiezymisliwkami -jest teraz sezon
Upiekłam wczoraj. Niestety po godzinie sprawdzając patyczkiem środek był jeszcze zakalcem, zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam jeszcze pół godzinki wyszedł super. W pracy bardzo smakował :)
Dzięki za przepis ciasto się udało 🍰. Dzisiaj zrobiłam z mandarynkami .też wyszło .pychotka
Udało się, dziękuję za przepis
Przepis doskonały, prosty i szybki, zamiast oleju dodałam masło, wyrosło ładnie i nawet nie opadło. Następne zrobię z jabłkami. Dziękuje!
Polecam. Przepis wypróbowany i dosyć prosty. Ciasto nie jest za słodkie, takie wsam raz do niedzielnej kawki 😋. Piekłam 65min. na najnizszym poziomie tak jak autorka poleca. U mnie nawet środek za bardzo nie opadł ☺️
Właśnie piekę!
Witam kochani,oto moj debiut dzisiejszy z tej stronki.
Mega ciacho,wrzucam do ulubionych i ta tydzien robie kolejne.
Swietny,prosty i szybki przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Juz pieklam kilka razy, ale dzisaj sprobowalam bez maskanki(bo nie mialam jej w domu) i tez wyszlo bardzo dobre.
AKURAT DZIŚ PIEKŁAM, nie 1 raz, ale zawsze wolę zerknąć, bo pamięć może zawodzić i też zwróciłam uwagę na tą pianę…osoby niedoświadczone mogą mieć problem, pozdrawiam.