Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Upiekłam to ciasto na urodzinki mojego synka. Wszystkim smakowało, zostało kilka kawałków, właśnie zajadam popijając kakao ;) Bardzo proste w wykonaniu, smaczne, udało się identyczne jak na Pani zdjęciach. Kolejny sprawdzony przepis, dziękuję i pozdrawiam! :)
przygotowanie około 20 minut, pieczenie około 60 czyli razem 80-90
Ile czasu zajmuje przygotowanie tego ciasta włącznie z pieczeniem? :)
Witam i dziękuję za kolejny udany przepis :)
Zrobiłam. Ciasto pachnie i smakuje wspaniale… W dodatku proste, szybkie i bez miksera. No po prostu bajka :)
Pozdrawiam
Mi nie wyszło. Ciasto nie wyrosło, było twarde. Piekłam trochę ponad 45 min, wszystko zrobiłam jak w przepisie, tylko dałam połowę maślanki (nie miałam więcej). Trochę się zawiodłam.
obłędnie pyszne ciasto! po prostu POEZJA!
tak można, pozdrawiam
Witam
Czy można olej zastąpić roztopioną margaryną lub masłem?
można użyć śmietany lub naturalnego jogurtu, pozdrawiam
Czy można czymś zastąpić maślankę? Np: śmietaną, albo jogurtem? – jakim? Pozdrawiam
Dziekuje za przepis, moje pierwszen ciasto i wyszlo:)))) Smakowite:)
Rewelacyjny efekt, szybkie, proste a przy tym wyśmienite ciasto. Z pewnością zagości u nas w domu na stałe :) to nasze pierwsze czekoladowe ciasto w nowym domu :) pozdrawiamy
bardzo się cieszę, że wypieki smakowały, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Sprubowalam Pani przepisu, bardzo dobre i latwe w wykonaniu.Zrobilam je dla Babci i do tego muffinki rowniez z Pani przepisu dzieciaki zadowolone, dodalam czastki mandarynek.A i ja tez nie mialam maslanki i na mleku zrobilam i wszystko SUPER
tak można, ja bym położyła je na wierzchu ciasta przed pieczeniem i lekko docisnęła, pozdrawiam