Bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe ciasto w smaku zbliżone do brownies. Odwracane do góry dnem, wilgotne, aromatyczne. Wiśnie dobrze łączą się ze smakiem czekolady i fantastycznie smakują z polewą. Ciasto jest łatwe i ciekawe w przygotowaniu, nie powinno być z nim problemu. Bardzo polecam (trochę zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”).
Ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą
Składniki (dobrze, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki tortowej
9 łyżek gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru (możemy dodać więcej, jak wolimy bardziej słodkie)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki brandy
130g masła
szczypta soli
3/4 szklanki wody
400g wiśni (rozmrożonych i osączonych)
Polewa:
250g śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2-3 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
bita śmietana do podania
1. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem.
3. W drugiej misce jajka z maślanką, aromatem i brandy mieszamy mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.
4. W rondelku podgrzewamy wodę, posiekane masło i sól, mieszamy. Masło ma się roztopić.
5. Następnie do suchych składników powoli dodajemy, mieszając, wodę za masłem. Dodajemy jajka z maślanką i krótko mieszamy do połączenia składników.
6. Wiśnie układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 20x30cm (raz piekłam również w tortownicy o średnicy 22cm, tylko dałam 300g wiśni) i zalewamy ciastem. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracamy (do góry dnem) i zdejmujemy papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu śmietankę, połamane czekolady oraz aromat, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Następnie polewę odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, aż masa zgęstnieje i polewamy nią wierzch ciasta.
Ciasto podajemy z bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Cóż może być lepszego dla fanów wiśni i czekolady?;) jednak ciasto ma swoją wadę…chyba tylko raz dobrnelam do etapu polewy. Zwykle znika szybciej niż pojawia się polewą😀
Czy patyczek ma być suchy? Po 45 min. Środek mokry, brzeg ok. Można piec dłużej
Piec z 10 minut dłużej, pozdrawiam
Zakalec a nie ciasto, kto daje tylko dwa jaja na tyle maki i kakao? Do tego 3/4szkl wody do masla…
Fajne ciacho, zrobiłam i gorąco polecam.
Pozdrawiam cieplutko :)
Zrobiłam to ciasto, jest znakomite.
Dziękuję za inspirację :-)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mogą być świeże wiśnie? Pozdrawiam
Mam pytanie te ciasto jest na blachę 20 cm na 30 cm tam jest szklanka mąki. Czy na większą blachę podwoić skladniki
nie wiem na jak dużą blaszkę, ale tak o 1/2 można zwiększyć, pozdrawiam serdecznie
tak można,
pozdrawiam
Czy maślankę można zastąpić jogurtem?