Szybkie ciasto czekoladowe

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

347 komentarzy do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  1. hm… jak rozpuszcza Pani na parze to trzeba uważać, żeby nie dostała się do czekolady nawet kropla wody (szczególnie tej parujące spod spodu, dlatego dobrze jest aby wielkości miski w której mamy czekoladę prawie całkowicie zasłaniała wielkość rondelka, w której gotuje się woda ) i żeby spód miski nie dotykał wody, trzeba również często mieszać, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Fantastyczne ciasto – piekłam już kilka razy! Mam problem z polewą, bo obojętne czy na parze czy w rondelku, to czekolada nie rozpuszcza się, jak należy – może ma Pani jakiś sprawdzony sposób „dla opornych”?

    Odpowiedz
  3. Świetny przepis na super ciasto. Zrobiłam je jak robiłam niedzielny obiad, a potem jechałam na kawe do kuzynki oczywiście z super ciastem. Cała blaszka zniknęła, a tera trzeba zrobić nowe, dzięki wielkie.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. witam, juz drugi raz zrobiłamto ciasto. Pierwczy raz aby świetować 4 urodzinki mojej córki (dzieciaczki w przedszkolu byly zachwycone) i dziś aby świetować umiejętność siadania opanowaną przez moja 7 miesięczna córeczke….na pewno jeszcze znajde okazję aby go znów upiec. Prosty i pyszny!!!

    Odpowiedz
  5. Mam pytanie odnośnie tego ciasta najlepiej je robić w ten sam dzień co sie chce go zjeść czy mozna np wieczorem i na drugi dzień jeść czy tez bedzie dobre?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz