Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Robiłam i wyszło wyśmienicie.Przepyszne.Palce lizać.
smaczne ciasto
Przepraszam niezauważyłam, że informacja na samym początku
Na ile stopni ustawia Pani piekarnik czy z termoobiegiem?
ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, mam nadzieję, że starczyło czekolady na polewę,
życzę smacznego, pozdrawiam ciepło
Ciasto właśnie się piecze w piekarniku… Mam akurat jedną tabliczkę czekolady (100 g ) mam nadzieję, że wystarczy na wspaniałą polewę, ponieważ przyznam , że mam lenia, aby iść do sklepu i kupić jeszcze jedną tabliczkę:) Już nie mogę się doczekać smaku intensywnie kakaowego ciasta, ponieważ zapach, jaki się unosi jest niesamowity!:) Gratuluję wspaniałych wypieków zamieszczonych na stronie! Jestem stałą bywalczynią tego portalu i korzystam z Pani przepisów:) Pozdrawiam
można zastąpić, na maślance ciasta są bardziej puszyste,
pozdrawiam
Czy można zastąpić maślankę kefirem? Jaka jest między nimi różnica? :)
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie:)
No i udało się :) Bardzo dobre, wilgotne w środku i wyrosło ładnie. Wydawało się takie niepozorne. Nie ufałam przepisom na ciasta z jogurtami i olejem, to jest pierwsze tak dobre z tego rodzaju jakie zrobiłam. Jedyne czego się nie nauczyłam jeszcze to rozpuszczane czekolady :P Polewa mi nie bardzo wyszła, ale posmarowałam tą dziwnie rozpuszczoną czekoladą, trochę skamieniałą, i posypałam kakao, żeby nie było widać, brzydkiej warstwy i jest super :D Jeszcze nieraz je zrobię. Kolejny świetny przepis!
na pewno się uda, życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Ja długo mieszałam i masa była jednolita. Teraz jest w piekarniku mam nadzieję, że wyjdzie
Monia: świetny pomysł, dziękuję za komentarz,
Lena: – myślę, że za długo Pani miesza,
bardzo krótko mieszamy i proszę łyżką,
pozdrawiam ciepło
Witam serdecznie, piekłam je już 2 x i za każdym razem mokra masa zważyła mi się? czy wie może Pani dlaczego? skł. były w tej samej temp. i zamiast maślanki był jogurt natur. mimo tego upiekłam je, nie wyrosło ale też nie było zakalca.
Robiłam to ciasto pierwszy raz i wpadłam na pomysł, aby wykorzystać je do ciasta a’la „kopic kreta”. Nie miałam maślanki, więc dodałam mleko i upiekłam w większej-26cm tortownicy, aby nie było zbyt wysokie. Resztę zrobiłam tak jak w oryginalnym przepisie na „kopiec kreta” z paczki z tym, że użyłam kremu do karpatki „w 5 minut”, do niego posiekałam pół tabliczki mlecznej czekolady :) Wyszło pyszne, wilgotne i dużo lepsze niż kupne w proszku :) polecam