Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Cieszę się, bardzo dziękuje za komentarz, pozdrawiam
bardzo lubię tą strone
cieszę się bardzo, pozdrawiam ciepło:)
Bardzo dobre i proste w przygotowaniu wszystkim smakowało ;)
wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
upiekłam i wyszedł fantastyczny!!! :) ilość składników zwiększyłam o połowę :) pozdrawiam :)
w 26cm wyjdzie bardzo niskie, zwiększyłam bym ilość składników albo tak o połowę lub rzeczywiście podwoiła składniki,
pozdrawiam
przymierzam się do pieczenia tego placka tylko że mam tortownicę o średnicy 26 cm i nie bardzo wiem czy w takim układzie podwajać składniki czy nie ma takiej potrzeby? z góry dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam :)
mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam ciepło
Wlasnie sie piecze! Pachnie rzeczywiscie oblednie! Jesli smakuje tak samo to bedzie moje ulubione ciasto na szybko :)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam ciepło
ciasto rośnie w piekarniku – pachnie obłędnie :)
można użyć słodkiego, tylko może wtedy proszę dodać troszkę mniej cukru,
pozdrawiam serdecznie
a czy mozna zamiast gorzkiego kakao dodac slodkie? (mam w domu akurat Nesquik, a gorzkiego nie uzywam zbyt czesto, wiec nie oplaca za bardzo mi sie go kupowac)
można coś w tym stylu:)
pozdrawiam