Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
A konieczne jest dodanie maślanki czy mona doda Śmietanę lub co w tym stylu ? :)
myślę, że tak, pozdrawiam
czy w keksówce mi wyjdzie?
bez polewy, myślę, że tak,
pozdrawiam
Czy ciasto nadaje się do zamrożenia?
wspaniale, bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Zrobiłam- PALCE LIZAĆ!!!
natomiast delikatnie je zmodyfikowałam i zamiast maślanki dałam jogurt, gdyż akurat miałam w lodówce.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Doskonałe ciasto. Proste i szybkie. Nie może się nie udać :) nawet początkującemu (czyli mi). Mój mężczyzna, który zazwyczaj nie jada słodkości spałaszował z przyjemnością.
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam ciepło
Własnie piecze mi się ten placek :) Niestety nie dodałam sody bo nie miałam. Mam nadzieje, że wyjdzie… Pozdrawiam
brzmi wspaniale, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Właśnie zrobiłam to ciasto i przełożyłam dwa razy kremem ajerkoniakowym i na wierzch polałam czekoladą i udekorowałam czekoladowymi serduszkami dla swojego lubego. Wygląda przepysznie, aż nie mogę się doczekać aby spróbować jak smakuje! Dziękuję za przepis :)
myślę, że tak,
pozdrawiam
mozna zamiast maslanki dodac mleko?