Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty i bardzo smaczny. Mąka ze Smokiem powstaje z bielma ziarna, dlatego jest tak wyjątkowo biała. Powstaje z wyselekcjonowanej pszenicy. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem
Składniki
Biszkopt:
5 dużych jajek L – osobno żółtka i białka
170g cukru
100g suchego maku, niemielonego
170g mąki tortowej, użyłam Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropli aromatu migdałowego
Do nasączenia:
180ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
około 180g konfitury malinowej lub wiśniowej
Krem:
450ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
70g cukru pudru
2 galaretki wiśniowe w proszku
400ml gorącej wody
2 łyżeczki cukru z wanilią
Masa wiśniowa:
700ml gorącej wody
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
300g wiśni świeżych lub rozmrożonych
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, jeśli mamy sprawdzoną śmietankę)
4 łyżki cukru pudru
mak do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać szpatułką.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (400ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekając na galaretkę przygotujemy biszkopt:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (papier do pieczenia również wkładamy z powrotem do blaszki).
7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować konfiturą.
Skończymy krem:
8. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, ale nie na bardzo sztywno, patrz FILM. Dodać ser i wymieszać mikserem do połączenia składników.
9. Następnie w 3 partiach wlać ostygniętą galaretkę (galaretka nie powinna być tężejąca), po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
10. Około 2/3 kremu wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Masa wiśniowa:
11. Obie galaretki zalać 700ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
12. Wiśnie przełożyć do blendera razem z sokiem, który puściły i zmiksować na mus.
13. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśniowy mus i wymieszać. Lekko tężejącą wiśniową masę wylać na ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch:
14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam otwartej gwiazdki) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki (patrz FILM). Jeśli nie mamy szprycy, ani worków cukierniczych, śmietanę można rozsmarować łyżką. Na koniec ciasto posypać makiem.
Udanych wypieków :)
Czy mrożone wiśnie wcześniej lekko przegotować czy takie rozmrożone zblędować🧐
Wiśnie należy rozmrozić, nie trzeba ich gotować, pozdrawiam serdecznie
Czy można dać mak mielony?
radzę nie, będzie mniej smaczne, pozdrawiam
Jaka tylka została użyta do rozetek?
Ciasto pyszne ale bardzo wysokie – miałam formę jak w przepisie, o standardowej wysokości i musiałam dorabiać wyższe ranty ze złożonego papieru do pieczenia, inaczej musiałabym już zrezygnować z warstwy galaretki z wiśniami.
Czy zamiast sera z wiaderka można dać twaróg 3 krotnie zmielony? Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam serdecznie