Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysoki, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę dokładnie przeczytać przepis i go sobie rozplanować. Przepis trochę zmodyfikowany z książki „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g schłodzonego masła lub margaryny
80g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa makowa:
350g suchego maku, niemielonego
200g cukru
3 żółtka
50g posiekanych orzechów włoskich
50g masła w temperaturze pokojowej
parę kropli aromatu migdałowego
5 białek
Masa serowa – dobrze jak składniki będą w temperaturze pokojowej:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
120g masła w temperaturze pokojowej
280g cukru pudru
6 jajek – osobno żółtka i białka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
sok z jednej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
1 czerwona galaretka w proszku
Wierzch – polewa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
posiekane orzechy włoskie do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma.
2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać, na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
Masa makowa:
3. Mak wsypać do garnka i zalać gorącą wodą, tak aby woda dobrze go przykryła. Postawić na gazie i gotować przez około 20-30 minut. Następnie mak osączyć na sitku i zemleć dwa razy.
4. Do miski przełożyć masło i ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier, żółtka i ucierać jeszcze przez chwilę na jasną masę. Dodać zmielony mak, orzechy, parę kropli aromatu migdałowego i wymieszać mikserem.
5. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Masa serowa:
6. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać 1/3 cukru pudru i ucierać na jasny krem. Dodać połowę pozostałego cukru pudru i 3 żółtka, znów utrzeć mikserem. Dodać pozostały cukier puder, żółtka i wymieszać mikserem na jednolity krem.
7. Do maślanej masy dodać obie mąki, cukier z wanilią, ser, sok z cytryny i wymieszać mikserem do połączenia składników. Zebrać składniki z brzegów miski i znów wymieszać.
8. Białka ubić i w dwóch partiach dodać do masy serowej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie ciasta:
9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 60 minut. Następnie ciasto wyjąć do całkowitego ostudzenia (sernik opadnie).
Masa jabłkowa:
10. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka lub na patelnię i smażyć, aż jabłka zmiękną, tak przez około 10-12 minut. Jabłka zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
11. Troszkę ciepłą masę jabłkową wyłożyć na sernik i wyrównać, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa:
12. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
13. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
14. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami i ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby polewa stężała.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto serowo,makowe super czy można użyć maku mielonego
Witam mam pytanie jeżeli chce użyć gotowej masy makowej z puszki to jakich składników mam dodać a co pominąć
Ciasto wyszło cudne
Pierwszy raz widzę tak zdolną i konkretna kobietę 🥰ruchy w kuchni perfekcyjne, wszystko bez haosu, jestem pod wrażeniem
Placek bez żadnych problemów, ale pracy z nim sporo, czasu też. Warto jednak spróbować, bo warty jest tego.
Ciasto przepiękne i super-smaczne :)
Mak-ekstra, sernik-świetny, jabłka-w punkt, jednak nie dopiekł mi się spód .. :/
Jak można to zniwelować na następny raz? Pięć na półce niżej, czy spód najpierw trochę podpiec (tzn. przed wyłożeniem masy makowej o serowej)?