Chrupiące korzenne herbatniki – Nowe, pyszne, chrupiące ciastka w Małej Cukierence. Wspaniale smakują, apetycznie wyglądają i cudownie pachną. W przygotowaniu są proste i szybkie. W przepisie nie ma jajek. Aromat migdałowy, jeśli nie lubimy lub nie mamy, można pominąć, ciastka i tak będą ładnie pachniały przyprawami. Przepis zrobiłam raz z masłem i raz z margaryną, obie wersje są znakomite. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz” 11/2000). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Chrupiące korzenne herbatniki
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
500g mąki pszennej – użyłam tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g jasnego brązowego cukru – użyłam cukru trzcinowego nierafinowanego
3 łyżeczki cukru z wanilią – użyłam cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu (jeśli ktoś bardzo lubi cynamon można dać troszkę więcej)
po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta soli
parę kropli aromatu migdałowego (niekoniecznie)
280g schłodzonego masła lub margaryny
70ml mleka
Dodatkowo:
1-2 białka
około 100g płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią, przyprawy, szczyptę soli, brązowy cukier i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać aromat, mleko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem (jeśli ciasto będzie zbyt klejące można dodać troszkę mąki).
2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut.
3. Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i dość cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować odstępy.
4. Wierzch ciasteczek posmarować białkiem, patrz FILM i wyłożyć płatki migdałowe, lekko docisnąć.
5. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 16 minut, aż się przyrumienią (na termoobiegu można piec dwie blachy naraz). Na funkcji góra – dół 180°C na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 5-10 minut do ostudzenia, po tym czasie przenieść je do całkowitego ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można dać przyprawę do piernika zamiast zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
tak można, pozdrawiam serdecznie
Ciastka są za słodkie z tą ilością cukru.