Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180g cukru
100g orzechów włoskich – posiekanych
100g orzechów włoskich – zmielonych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy
Biszkopty:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.
6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM). Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
9. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać (patrz FILM). Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
10. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Ciasto polecam jak najbardziej :)
Ja upieklem bez papieru i nie chce mi się teraz oderwać :D wysmarowalem blaszki masłem i posypałem mąką ale to nic nie dało, ciasto się klei to chyba dlatego musi być papier no trudno, ważne że 2 pozostałe wyszły :D
mam blache o 10 cm wieksza czy mam uzyć tyle same skladnikow co pani?
hm… chyba tak będzie cieńsze, pozdrawiam
Upiekłam wczoraj, ciasto pyszne i mi takiemu beztalenciu się udało :D
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Piekłam właśnie delicje jest pyszna dziękuję dziś Jola
bardzo smaczny plaacek,jest pod nazwą kora orzechowa;-]
Wypróbowałam już Czekoladową fantazję i biszkopt z jabłkami,jogurtem i śmietaną. Wyszły mega pyszne teraz chcę ten spróbować czy mogę upiec biszkopty dzień wcześniej? ??
można upiec dzień wcześniej, pozdrawiam
Świetny przepis, pierwszy raz robiłam i od razu został pochwalony. Ciasto nie jest bardzo słodkie, masa delikatna. Polecam
Właśnie robię… Biszkopty się dopiekają a budyń stygnie ;) nie mogę doczekać się efektu…. Mniam ;)
Właśnie skończyłam robić to ciasto. Jest czasochłonne ale myślę, że warto. Już się nie mogę doczekać gdy go jutro spróbuję :-)
Witam serdecznie, mam pytanie : do masy budyniowej dodaje pani takze wode. W przepisie na krem nie ma podanej wody. Chcialam sie zapytac ile tej wody musze dodac do masy. Pozdrawiam Magda
tak jak jest napisane w punkcie 6. czyli 3/4 szklanki wody, pozdrawiam serdecznie
Robilam to ciasto w ostatni weekend. Jest bardzo slodkie – dzieciom smakowalo ale doroslych az zemlilo. Na 3 dzien ciasto trzymane w lodowce zaczyna sie „topic” – bardzo nasiaka i jest az zbyt mokre. W ciescie jest tez tak duzo smakow ze nie wiadomo na ktorym sie skupic (mocno wyczuwalne orzechy, kokos, kawa, galaretka z brzoskwiniami). Przepis dobry ale jesli ktos nie lubi przesadnie slodkich wypiekow to niech pominie delicje.
Chcę pominąć kokos i siekane orzechy a dodać tylko orzechy mielone,czy dodać ich więcej i czy więcej mąki aby ciasto się udało?
można dodać trochę więcej zmielonych orzechów, pozdrawiam
Mam zamiar zrobić to ciasto,tylko zastanawiam się czy galaretka nie wsiąka w ciasto jeśli wykłada się ją bezpośrednio na nie,bez choćby cienkiej warstwy kremu?Czy jednak byłoby lepiej lekko posmarować tym samym kremem?
nie miałam takiego problemu, jak Pani chce ro proszę posmarować, pozdrawiam serdecznie
Robiłam to ciasto na Wielkanoc – rewelacja! Inna jego nazwa, to kora orzechowa.
Pychota, polecam :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne łatwe i dość szybkie w wykonaniu