Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Pyszna kolejna „Zdrowa Środa” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami i wygląda apetycznie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony texanerin).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska
Składniki:
Spód:
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki kokosowej
120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Nadzienie:
2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml)
7 łyżek syropu z agawy
szczypta soli
50g mąki kukurydzianej
4 łyżki nasion chia
1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
kropla pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii
Wierzch:
płatki kokosowe do posypania lub wiórki kokosowe
około 300-400g świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, kiwi)
bratki do ozdoby

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

Spód:
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na spód i rozcierać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka (patrz FILM).

2. Masę kokosową przełożyć do formy na tarte o średnicy 25cm z wyjmowanym dnem, wyrównać i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 10-12 minut, aż spód ładnie się przyrumieni (wiórki kokosowe szybko się pieką, więc proszę uważać, żeby nie przypalić).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Nadzienie:
3. Jedną puszkę mleczka kokosowego przełożyć do rondelka, dodać syrop z agawy i zagotować.
Drugą puszkę mleczka przełożyć miski, dodać szczyptę soli, mąkę kukurydzianą, chia i krótko wymieszać mikserem.

4. Gotujące się mleczko zdjąć z ognia i dodać masę chia, wymieszać mikserem i postawić z powrotem na gazie cały czas mieszając, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez około 1 minutę.
Zdjąć z ognia dodać olej i wanilię, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

5. Jeszcze trochę ciepłe nadzienie (letnie) wylać na spód tarty i wyrównać. Wierzch ozdobić płatkami kokosowymi i świeżymi owocami. Tarte wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem ozdobić bratkami.

Udanych wypieków :)

Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

4 thoughts on “Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska

  1. Tarta wygląda przepięknie.i bardzo apetycznie. Używałam wielokrotnie nasion chia przygotowując różne desery, ale nie pomyślałam, że można je wykorzystać jako dodatek do ciast.

  2. Zastygnie? Bo póki co jest dość rzadkie.. Ale minęło dopiero z 1,5 – 2 godziny. Mam nadzieję że do jutra będzie ok :-)

Dodaj komentarz

.