Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180g cukru
100g orzechów włoskich – posiekanych
100g orzechów włoskich – zmielonych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy
Biszkopty:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.
6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM). Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
9. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać (patrz FILM). Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
10. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Pani Natalio! Czy kawa będzie bardzo wyczuwalna? Pytam, bo mąż kawy nie lubi (niestety), ewentualnie proszę o podpowiedź, czym nasączyć delicje.
Pozdrawiam!
tak będzie wyczuwalna, można nasączyć jakimś likierem cytrynowym, wiśniowym, herbatą lub trochę posłodzoną wodą z cytryną,
pozdrawiam serdecznie
Zamiast delicji w srodek moge dac brzoskwinie
To ciasto będę robiła w piątek na Święta Wielkanocne.
Wygląda obłędnie i mam nadzieję, że i tak smakuje.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wygląda obłędnie! tylko czy można pominąć rodzynki?
tak można pominąć rodzynki, pozdrawiam
Świetny przepis!
Jaka jest wielkość blachy do tego ciasta?
Muszę koniecznie przygotować je na święta.
Pozdrawiam
blaszka 25x30cm pozdrawiam
Czy można pominąć żółtko w masie?
tak można, pozdrawiam
Kochana, nie przepadam za wiórkami – pominąć czy coś w zamian?
można dodać trochę więcej zmielonych orzechów, pozdrawiam
W jakiej ilości płynu powinien byś gotowany budyń. Bo wydaję mi się , że tej zalewy jest mało. Pozdrawiam
zalewy jest akurat, puszka brzoskwiń 820g, pozdrawiam
Kolejny cudny pomysł i przepiękne ciasto Małej Cukierenki, uwielbiam oglądać te ciasta, ciasteczka i inne cudeńka :)
Ale komentarz piszę w konkretnej sprawie – jeżeli ktoś, tak jak ja, ze względu na chorobę, szuka przepisów bezglutenowych i niebanalnych, to „Słoneczna delicja” jest idealna – wystarczy dwie pojawiające się łyżki mąki tortowej zamienić na ryżową, i oczywiście zadbać o bezglutenowość budyniów, delicji itd. i voila! – gotowe :) robię na urodziny męża i też będę mogła zjeść coś pysznego :)))
super, bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam… nie miałam brzoskwiń, dałam ananas i tak wyszło obłędnie! genialne w smaku i na wygląd! Będzie na komunię
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witaj Cukierenko. Czym mogę zastąpić orzechy siekane i w jakiej ilości? Nie mielone tylko siekane. Pozdrawiam.
może posiekane migdały lub proszę je po prostu pominąć, pozdrawiam serdecznie
Bardzo proszę o radę, jak zrobić ciasto bez termoobiegu – ile mniej więcej czasu i czy jedna blaszka może poczekać, gdy druga się piecze? :-)
myślę, że może poczekać, piec proszę 25 minut w temperaturze 180oC,
pozdrawiam serdecznie
mmm, wygląda pysznie. Dawno nie piekłam))
Ależ pięknie to ciasto wygląda. Niekontrolowana ślinka cieknie po brodzie. Pozdrawiam.
Wygląda obłędnie! Chyba wypróbuję