Słoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami
Składniki:
Biszkopty:
8 białek
3 żółtka
180g cukru
100g orzechów włoskich – posiekanych
100g orzechów włoskich – zmielonych
100g wiórków kokosowych
100g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku pomarańczowym
około 3/4 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy
Biszkopty:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wsypać zmielone orzechy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
Następnie dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop.
6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem z mąką w 3/4 szklanki wody. Dodać żółtka i krótko wymieszać mikserem. Mieszankę wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
7. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
8. Biszkopty wyjąć z blaszek i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM). Papier i jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Delicje maczać na parę sekund w kawie i układać na wierzchu ciasta.
9. Na delicję wyłożyć pozostały krem i wyrównać (patrz FILM). Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
10. Brzoskwinie pokroić na kawałeczki i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki zalać około 900ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Słoneczna Delicja podawać dobrze schłodzone, pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków :)
Czy do kremu masło i margaryną pół na pół ,czy lepiej samo masło?
do kremu lepiej samo masło, pozdrawiam
Ciasto genialne w smaku i na wygląd godne polecenia !!!
Bardzo dobry placek, polecam
Czy masła w kremie ma być 250g? Na filmie wygląda jakby było go dużo mniej.
Pozdrawiam
Chciałabym zrezygnować z kokosu i rodzynek w biszkopcie. Czy dodać proporcjonalnie więcej orzechów zmielonych i/lub posiekanych ?
tak, myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Bardzo lubie te slodkie przepisy w twoim wykonaniu i zawsze z niecierpliwiscia wypatruje nowych.
Czy uzycie budyniu z cukrem zamiast budyniy bez cukru ma jakis wplyw na koncowy rezultat?
tylko chodzi o słodkość, budynie z cukrem najczęściej są przesłodzone, pozdrawiam
Ciasto udało się bez problemu, chociaż wygląda na skomplikowane :-) Bardzo ciekawe w smaku. Polecam wszystkim łasuchom :-)
Robiłam to ciasto juz kilka razy.Jest super.Pozdrawiam.
Nie mam galaretki pomaranczowej czy mogę ja zastąpić cytrynowa ?
tak można, pozdrawiam
Ciasto wyglada apetycznie. Właśnie teraz będę piekła . Jakie wymiary blaszki ?
blaszka 25x30cm pozdrawiam
Robię to ciasto od dobrych kilku lat. Nazywa się „Kora orzechowa „, niektórzy nazywali je „Kora Dębu „. Jak widać wystarczy odświeżyć nazwę i znów robi furorę.
Ciasto jest pyszne mam tylko problem z tym iż galaretka z owocami nie łończy się z ciastem co robić żeby nie dochodziła?
Ja pozwolę sobie odpowiedzieć. Zawsze zostawiam trochę kremu i smaruję cienką warstwę na wierzchu ciasta. Potem brzoskwinie i galaretkę. Galaretka „złapie ” się kremu.
Ciasto pyszne. Robie je często i zawsze smakuje wszystkim.
Wspaniały blog i ciekawe przepisy (koniecznie muszę zrobić ciasto bananowe i to z agrestem i pianą) co do tego przepisu to znam go pod inną nazwą Kora Dębu albo Kora orzechowa (zawsze pomijam delicje) jest naprawdę pyszne piekłem go chyba już 4 razy za każdym razem pozostaje ból że już się skończyło.
Zrobiłam na urodziny, znikło tak szybko jak się pojawiło. Właśnie wcinam ostatni kawałek. Ciasto obłedne, pyszne i pięknie wyglądające. Już je kocham