Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Proste, szybkie w przygotowaniu muffiny z cukinią, z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Pożywne, aromatyczne dzięki przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Muffiny z cukinią

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami
Składniki na 9-12 muffinek:
300g cukinii startej na tarce z grubymi oczkami
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100ml oleju
170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną)
50g płatków migdałowych

1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem (patrz FILM).

2. Do drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać.

3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja (patrz FILM).

5. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 25-30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Muffiny z cukinią

Muffiny z cukinią

1 thought on “Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

Dodaj komentarz

.