Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).
Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny
1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.
3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.
6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).
7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Witam. Sernik upiekłam.Smaczny a śliwki w kisielu po prostu pyszne.Bardzo fajne połączenie. Mała Cukierenko gratuluję, świetny blog. Śliczne zdjęcia, fajne przepisy no i miło u Ciebie. Pozdrawiam.
tak, taki potrójnie mielony,
pozdrawiam serdecznie
Witam! Pieknie wyglada ;) czy ser ma byc taki potrojnie mielony (twarog)?Pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję! pozdrawiam ciepło
Sernik dzisiaj królował na moim stole – jest bardzo smaczny i delikatny. Dziękuję za ten przepis oraz inne często przeze mnie wykorzystywane. Polecam Twoją stronę wszystkim pytającym o przepisy ;) Pozdrawiam serdecznie
no tak za mała.. ehh szkoda szkoda bo taki miałam smak na to ciacho. pozdrawiam ciepło
mi się wydaje, że może być za mała, tu jest 1kg sera, prawie 1kg śliwek i 5 jajek,
wydaje mi się, że jest za mała, pozdrawiam serdecznie
Cukiereneko zamierzam go dzisiaj upiec ale nie mam takiej blaszki :/ czy tortownica o wym. 26 będzie ok czy za duża na podane przez Ciebie proporcje??
talerzyk jest z NanuNana a patera z Tk maxx, pozdrawiam
a może chociaż jeden mogłabyś zdradzić?:) totalnie mnie urzekły, a nigdzie takich nie widziałam niesttey…
to różne sklepy, mam słabość do takich rzeczy:) pozdrawiam
hej :) a ja mam inne pytanie – skąd bierzesz takie śliczne naczynia? jak chociażby ten talerzyk w grochy, albo ta przepiękna patera z kokardką na zdjęciu w banerze po prawej… cudne!
to zależy już od sera, będzie dobrze, i tak się upiecze, życzę smacznego!
Czy po zmiksowaniu wszystkich składników z serem konsystenacja ma być płynna ( mi taka wyszła ) czy bardziej gęsta?
cieszę się, że smakowało gościom, pozdrawiam serdecznie