Sernik ze śliwkami

Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).

Sernik ze śliwkami 1

Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny

Sernik ze śliwkami 2

1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.

2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.

3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.

6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).

7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków:)

Sernik ze śliwkami 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Chatka Baby Jagi – Prosty sernik bez pieczenia

64 komentarze do “Sernik ze śliwkami”

  1. Witam,czy mogą być śliwki mrożone i czy je rozmrażać?Mam jeszcze pytanie osobiste pani Natalio czy mieszka pani w okolicach Wrocławia?Jeśli odpowiedz to nie problem prosze napisać na mój adres meilowy.Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Super sernik, śliczny i bardzo smaczny. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji bo jedna poszła w mig :)
    Polecam bo to kolejny przepis z tego bloga ktory wychodzi bez poprawek za pierwszym razem.
    Dziękuję za ten przepis :)

    Odpowiedz
  3. Co do spodu, moim zdaniem wystarczy dać herbatniki, ja kiedyś dałam ciemne z biedronki i fajny kontrast kolorystyczny wyszedł, do tego ciasta fajnie się kroiło i nakładało na talerzyki. A to, że masa wychodzi niektórym luźniejsza to chyba kwestia sera, wiem, bo już kilka razy robiłam ten sernik i należy do moich ulubionych wypieków :)
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Serniczek w smaku super tylko dość luźny bo nie da się do ukroic tylko łyżka trzeba wyjmować z foremki Przydalby się do tego jakiś spod z ciasta wtedy byloby ok Jaki spod polecasz Cukierenko Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. Poczekałam, wyjęłąm z pieca i ufff, lepiej nie mówić. Konsystencja sera jest jak w grysikowcu, a nie w kremowym serniku, kisiel zrobił się rzadki jak woda i wylewa się gdy po ostygnięciu chcę ukroić kawałek. śliwki się zmarszczyły i zgorzkniały, tak więc zdecydowanie nie polecam tego przepisu. Po jednym kawałku rozbolał mnie strasznie brzuch. Szkoda, bo lubię zarówno serniki jak i śliwki i miałam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi takie same jak Tobie Cukierenko. Pomimo wpadki, nie rezygnuję z testowania ciast z tego bloga. pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. mój sernik piecze się już 2 h i nadal jest półpłynny :/ co zrobiłam nie tak? mam go dalej trzymac w piecu, czy juz wyjąć i w chłodzie stężeje ???

    Odpowiedz
  7. można zastąpić innymi owocami np.: brzoskwinie z puszki lub gruszki, wydaje mi się, że z każdym miękkim owocem będzie dobry,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Czy można zastąpić śliwki innymi owocami? Mam ochotę popróbować, ale może już na starcie wiadomo, że któreś z owoców na pewno nie będą dobre?

    Odpowiedz
  9. Robiłam ten sernik już 3 razy:) należy do moich ulubionych, za każdym razem pyszny choć nieco inny ze względu na ser. Polecam ser w wiaderku Włoszczowa jest przepyszny, ale kupiłam pod Rzeszowem, a we Wrocławiu już takiego nie ma. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  10. A jednak tortownica 26 okazała się ok:) tylko deczko mniej śliwek dałam/650 g a poza tym wszystko tak jak w przepisie. Znalazłam na innym blogu sernik z taką ilością sera jak u Ciebie ze wskazaniem na 26 cm i stąd zaryzykowałam. Wyszedł przepyszny! dziękuje za wspaniały przepis :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz