Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).
Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny
1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.
3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.
6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).
7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Mam w domu kaszkę kukurydzianą, czy można ją dodać zamiast mannej? Będzie bardziej żółty , tylko czy tez odpowiednio zagęści sernik?
nie jestem pewna, ale powinna zagęścić, pozdrawiam
Czy można zrobić w okrągłej blasze? Czy wtedy muszę zmniejszyć ilość składników? :)
nie wiem jak wielka tortownica, ale pewnie trzeba będzie zmniejszyć, pozdrawiam serdecznie
Mam ochote jutro wyprobowac serniczek wyglada rewelacyjnie tylko mam jedno pytanie czy jajka idą w całości czy same żółtka?
jak w przepisie, całe jajka, pozdrawiam
slicznie dziekuje, również pozdrawiam
chyba tak, najlepiej taki z pełnoziarnistych ciastek, pozdrawiam
Witam, czy można zrobić jakiś spod do tego serniczka?
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
wyszło jak z obrazka. Super proste. Dziękuję
Wyszło piękne, jednak po rozkrojeniu wszystko się rozpada i płynie… śliwki puściły sok i w połączeniu z kisielem płynu jest stanowczo za dużo. Szkoda, bo sam w sobie smaczny
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne połączenie. Banalnie prosto i szybko. Właśnie spróbowałam, pychota. Dziękuję za przepis ;-)
postaram się coś z tym zrobić, pozdrawiam serdecznie
Cukierenko, czekam na przepis na jakiś tradycyjny sernik, bo jeszcze takiego u Ciebie brak
sernik jak dobrze wystygnie to powinien się zsiąść, pozdrawiam
Sernik wyszedł zbyt ” mokry”, czy to kwestia sera? czy też sernik prawidłowo smakuje i tworzy dobrą konsystencję dopiero na drugi dzień?
Proszę je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam