Sernik ze śliwkami

Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).

Sernik ze śliwkami 1

Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny

Sernik ze śliwkami 2

1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.

2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.

3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.

6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).

7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków:)

Sernik ze śliwkami 3

Podobne przepisy

Pyszna tarta ze śliwkami i budyniem

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Najprostsze Pyszne Ciasto ze Śliwkami i Kruszonką

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

64 komentarze do “Sernik ze śliwkami”

  1. Mam w domu kaszkę kukurydzianą, czy można ją dodać zamiast mannej? Będzie bardziej żółty , tylko czy tez odpowiednio zagęści sernik?

    Odpowiedz
    • Wyszło piękne, jednak po rozkrojeniu wszystko się rozpada i płynie… śliwki puściły sok i w połączeniu z kisielem płynu jest stanowczo za dużo. Szkoda, bo sam w sobie smaczny

      Odpowiedz
  2. Sernik wyszedł zbyt ” mokry”, czy to kwestia sera? czy też sernik prawidłowo smakuje i tworzy dobrą konsystencję dopiero na drugi dzień?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz