Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).
Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny
1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.
2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.
3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
4. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.
6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).
7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
Udanych wypieków:)
Sernik piekłam w weekend. Pięknie prezentuje się na stole. Śliwki w kisielu to świetny pomysł, prosty w wykonaniu. Jednak muszę przyznać, że jadłam lepsze serniki niż ten. Gościom smakował, a to najważniejsze:)
daria: – mój kisiel był gęsty i dobrze ugotowany, nie miałam takiego problemu, przykro mi,
79Agata: – cieszę się, że smakował,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ten Sernik , muszę napisać że jest rewelacyjny i pyszny . Polecam .
placuszek pyszny ale przy krojeniu kisiel mi sie za bardzo rozlewa i wszystko spływa a robiłam tak jak w przepisie :( czy przed połozeniem go na placek musi być bardzo gęsty?? ja tylko wymieszalam ze śliwkami poczekałam chwilkę gdy juz był chłodny i dałam na wierzch
Wszystko dobrze Pani zrobiła,serniki zazwyczaj tak mają, po wyjęciu z piekarnika opadają,
pozdrawiam serdecznie
Witam. Ciasto upiekłam, przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Niecodzienne połączenie sernika ze śliwkami sprawdza się bardzo dobrze. Gorąco polecam ;)
Podczas pieczenia ciasto porządnie urosło, jednak po wyjęciu mocno opadło. Czy zrobiłam coś źle?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
upieklam, pyszny…
Ania: – budyń dodajemy sypki,
emka: – tak, myślę że truskawkowy będzie dobry,
pozdrawiam serdecznie
zamierzam upiec serniczek, ale w domu mam tylko kisiel truskawkowy, żurawinowy i pomarańczowy. Czy mogę którymś zastąpić malinowy?
Witam, mam zamiar upiec dzisiaj ten sernik i mam pytanie, czy budyń dodać do sernika sypki, czy też rozpuszczony w wodzie? Pozdrawiam
nie, to jest ser jak na sernik,
pozdrawiam
Witam. Czy to jest serek homogenizowany? Pozdrawiam
Uwielbiam ciasta ze śliwkami! A ten serniczek prezentuje się wspaniale i tak też pewnie smakuje:) pozdrawiam
Fantastyczny ten sernik ! Ze śliwkami jeszcze nie robiłam , koniecznie muszę wypróbować :)