Sernik ze śliwkami

Proponuję dzisiaj interesujący sernik z dużą ilością śliwek zanurzonych w kisielu. Ciekawy w smaku i bardzo apetyczny w czerwonych kolorach. Od owoców jest soczysty, ale masa serowa jest delikatna i ładnie pachnie śmietankowo. Całość dobrze się komponuje, sprawiając wrażenie lekkiego, orzeźwiającego deseru. Sernik smaczny i od moich domowników dostał dużo pochwał. Idealny na leniwe popołudnie przy herbacie i książce. Bardzo polecam (przepis z gazety „Smacznego” nr 7/2007).

Sernik ze śliwkami
Składniki (około 2 godziny przed pieczeniem dobrze jest wyjąć składniki z lodówki):
750g umytych śliwek
1 torebka kisielu malinowego bez cukru
250g cukru + 3 łyżki
1 kg gotowego sera na sernik (użyłam chudego sera „Mlekoma – emilki”)
150g kwaśnej śmietany 12%
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 jajek
2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (może być również waniliowy)
3 łyżki kaszy manny

1. Śliwki wypestkować i pokroić na drobne kawałki.

2. Kisiel ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 400ml wody i słodząc 3 łyżkami cukru.

3. Do ugotowanego, gorącego kisielu dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

4. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

5. Ser zmiksować na gładką masę z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny, jajkami, kaszą manną i budyniami.

6. Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Na wierzchu poukładać śliwki w kisielu i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut (gdyby sernik za bardzo zaczął się przypiekać z wierzchu, proszę nakryć go folią).

7. Podawać przestygnięty, pokrojony na kwadraty. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do wpisu „Sernik ze śliwkami”

  1. Witam, mam zamiar upiec dzisiaj ten sernik i mam pytanie, czy budyń dodać do sernika sypki, czy też rozpuszczony w wodzie? Pozdrawiam

  2. zamierzam upiec serniczek, ale w domu mam tylko kisiel truskawkowy, żurawinowy i pomarańczowy. Czy mogę którymś zastąpić malinowy?

  3. Witam. Ciasto upiekłam, przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Niecodzienne połączenie sernika ze śliwkami sprawdza się bardzo dobrze. Gorąco polecam ;)

    Podczas pieczenia ciasto porządnie urosło, jednak po wyjęciu mocno opadło. Czy zrobiłam coś źle?

  4. placuszek pyszny ale przy krojeniu kisiel mi sie za bardzo rozlewa i wszystko spływa a robiłam tak jak w przepisie :( czy przed połozeniem go na placek musi być bardzo gęsty?? ja tylko wymieszalam ze śliwkami poczekałam chwilkę gdy juz był chłodny i dałam na wierzch

  5. daria: – mój kisiel był gęsty i dobrze ugotowany, nie miałam takiego problemu, przykro mi,

    79Agata: – cieszę się, że smakował,

    pozdrawiam serdecznie

  6. Sernik piekłam w weekend. Pięknie prezentuje się na stole. Śliwki w kisielu to świetny pomysł, prosty w wykonaniu. Jednak muszę przyznać, że jadłam lepsze serniki niż ten. Gościom smakował, a to najważniejsze:)

  7. hej :) a ja mam inne pytanie – skąd bierzesz takie śliczne naczynia? jak chociażby ten talerzyk w grochy, albo ta przepiękna patera z kokardką na zdjęciu w banerze po prawej… cudne!

  8. Cukiereneko zamierzam go dzisiaj upiec ale nie mam takiej blaszki :/ czy tortownica o wym. 26 będzie ok czy za duża na podane przez Ciebie proporcje??

  9. mi się wydaje, że może być za mała, tu jest 1kg sera, prawie 1kg śliwek i 5 jajek,
    wydaje mi się, że jest za mała, pozdrawiam serdecznie

  10. Sernik dzisiaj królował na moim stole – jest bardzo smaczny i delikatny. Dziękuję za ten przepis oraz inne często przeze mnie wykorzystywane. Polecam Twoją stronę wszystkim pytającym o przepisy ;) Pozdrawiam serdecznie

  11. Witam. Sernik upiekłam.Smaczny a śliwki w kisielu po prostu pyszne.Bardzo fajne połączenie. Mała Cukierenko gratuluję, świetny blog. Śliczne zdjęcia, fajne przepisy no i miło u Ciebie. Pozdrawiam.

  12. A jednak tortownica 26 okazała się ok:) tylko deczko mniej śliwek dałam/650 g a poza tym wszystko tak jak w przepisie. Znalazłam na innym blogu sernik z taką ilością sera jak u Ciebie ze wskazaniem na 26 cm i stąd zaryzykowałam. Wyszedł przepyszny! dziękuje za wspaniały przepis :)

  13. Robiłam ten sernik już 3 razy:) należy do moich ulubionych, za każdym razem pyszny choć nieco inny ze względu na ser. Polecam ser w wiaderku Włoszczowa jest przepyszny, ale kupiłam pod Rzeszowem, a we Wrocławiu już takiego nie ma. Pozdrawiam :)

  14. Czy można zastąpić śliwki innymi owocami? Mam ochotę popróbować, ale może już na starcie wiadomo, że któreś z owoców na pewno nie będą dobre?

  15. można zastąpić innymi owocami np.: brzoskwinie z puszki lub gruszki, wydaje mi się, że z każdym miękkim owocem będzie dobry,
    pozdrawiam

  16. mój sernik piecze się już 2 h i nadal jest półpłynny :/ co zrobiłam nie tak? mam go dalej trzymac w piecu, czy juz wyjąć i w chłodzie stężeje ???

  17. Poczekałam, wyjęłąm z pieca i ufff, lepiej nie mówić. Konsystencja sera jest jak w grysikowcu, a nie w kremowym serniku, kisiel zrobił się rzadki jak woda i wylewa się gdy po ostygnięciu chcę ukroić kawałek. śliwki się zmarszczyły i zgorzkniały, tak więc zdecydowanie nie polecam tego przepisu. Po jednym kawałku rozbolał mnie strasznie brzuch. Szkoda, bo lubię zarówno serniki jak i śliwki i miałam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi takie same jak Tobie Cukierenko. Pomimo wpadki, nie rezygnuję z testowania ciast z tego bloga. pozdrawiam.

  18. Serniczek w smaku super tylko dość luźny bo nie da się do ukroic tylko łyżka trzeba wyjmować z foremki Przydalby się do tego jakiś spod z ciasta wtedy byloby ok Jaki spod polecasz Cukierenko Pozdrawiam :)

  19. Co do spodu, moim zdaniem wystarczy dać herbatniki, ja kiedyś dałam ciemne z biedronki i fajny kontrast kolorystyczny wyszedł, do tego ciasta fajnie się kroiło i nakładało na talerzyki. A to, że masa wychodzi niektórym luźniejsza to chyba kwestia sera, wiem, bo już kilka razy robiłam ten sernik i należy do moich ulubionych wypieków :)
    Pozdrawiam :)

  20. Super sernik, śliczny i bardzo smaczny. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji bo jedna poszła w mig :)
    Polecam bo to kolejny przepis z tego bloga ktory wychodzi bez poprawek za pierwszym razem.
    Dziękuję za ten przepis :)

  21. Witam,czy mogą być śliwki mrożone i czy je rozmrażać?Mam jeszcze pytanie osobiste pani Natalio czy mieszka pani w okolicach Wrocławia?Jeśli odpowiedz to nie problem prosze napisać na mój adres meilowy.Pozdrawiam serdecznie

  22. Sernik wyszedł zbyt ” mokry”, czy to kwestia sera? czy też sernik prawidłowo smakuje i tworzy dobrą konsystencję dopiero na drugi dzień?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.