Do mojej kolekcji wakacyjnych ciast kolejne ze śliwkami. Tym razem orzechowe i maślane. Soczyste, aromatyczne, pyszne, dostało dużo pochwał od kolegów z pracy:). Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 25cm i nie jest ono za wysokie. Uważam, że jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 duże jajka
230g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów (dałam 70g laskowych i 30g włoskich)
500g umytych śliwek
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy, wymieszać.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty.
4. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
5. Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie, ale krótko wymieszać (ciasto jest dość gęste).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.
7. Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut.
Udanych wypieków:)
Uwielbiam połączenie orzechów i śliwek. Ciasto na pewno smakuje wybornie :)
tak jest pyszne, pozdrawiam:)
wyśmienite połączenie, piękne i apetyczne zdjęcia :)
cieszę się, pozdrawiam:)
To niesamowite jak wiele ciekawych skadników można połączyć. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a smak musi być niepowtarzalny. Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga: harmoniasmaku9.blogspot.com
Zachęca do upieczenia :)
Ciasto już w piekarniku, a ja muszę w końcu podziękować, bo czerpię garściami z tej strony i jeszcze się nie zawiodłam na żadnym przepisie, w zasadzie mogę wybierać „w ciemno” i wiem, że wyjdzie super – potwierdzone przez wiele różnych podniebień ;) Pozdrawiam i czekam na kolejne cud pomysły :)
ogromnie się cieszę:) dziękuję,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda świetnie i napewn jest pyszne jak wszystkie jakie dotychczas upiekłam z tej cudownej strony. W domu mam tylko migdały, czy będą pasowały? Pozdrawiam
tak będą, pozdrawiam i smacznego
Bardzo polecam to pyszne ciasto! Wczoraj zrobiłam i wyszło takie smaczne, że nic już z niego nie zostało! :) Przepis super, pozdrawiam ;)
Własnie wstawiłam ciasto do piekarnika ale nie jestem pewna temperatury. Czy 180 stopni na grzałkach góra-dół będzie odpowiednia ?
tak, będzie dobra, pozdrawiam
Najważniejsze, to czytać ze zrozumieniem :) Punkt 1 ” Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.”
Ciasto przepyszne, własnie zajadam jeszcze ciepłe :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wczoraj i wczoraj też ciasto całe zostało skonsumowane. Wszystkim bardzo samkowało. Świetne połączenie śliwek z orzechami. Kolejny rewelacyjny przepis z małej cukierenki. Serdecznie pozdrawiam!
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło
Pani przepisy są cudowne! Jeszcze na żadnym się nie zawiodłam:) to ciasto też wyszło przepyszne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję:)
Przepis całkowicie skopiowany bez zgody autorki ze strony Kuchnia nad Atlantykiem.
Wstyd, wstyd, wstyd.
co za głupota, nawet nie znam tej strony!!!!!!
nic nie jest skopiowane, przepis jest modyfikacją przepisu z gazety
Świetne ciasto! Pod śliwki dodałam jeszcze marcepan a całość posypałam orzeszkami. Smakowało rewelacyjnie! Pozdrawiam:)
mmm… pychota:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto bardzo smaczne :)
cieszę się bardzo, pozdrawiam
Ciasto pachnące i pyszne!
bardzo się cieszę, dziękuję pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo dobre ciasto! Robiłam z mielonymi migdałami ( nie miałam orzechów) i wyszło naprawde bardzo smaczne, na pewno do powtórki, ja będę dodawać trochę mniej cukru ale to pewnie sprawa indywidualna :-)
miło mi że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Jakich proporcji użyć na klasyczna blachę prostokątna ?
ja bym zwiększyła składniki o połowę, pozdrawiam
Wspaniałe! Właśnie się nim zajadam :)
bardzo się cieszę:)) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kochana Cukierenko,
które ciasto (ciasta) ze śliwkami szczególnie polecisz? (zwłaszcza lubię kruche, ale nie tylko.
Dziękuję z góry!
to jest przepyszne polecam, proszę również zajrzeć tutaj:
http://www.malacukierenka.pl/przepisy-na-ciasta-ze-sliwkami
na pewno coś Pani znajdzie, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje za super strone i latwe przekazywanie przepisow to wazne zwlaszcza dla w miare poczatkujacych;)wynajmuje mieszkanie i nie wiem dokladnie jaki mam piekarnik, po obejrzeniu i wlozeniu dloni do lekko nagrzanego:) stwierdzilam, ze grzeje tylko z gory bo tylko tam sa grzalki, czy w zwiazku z tym mam ustawiac temp.jak dla piekarnika- „funkcja gora-dol”? i kolejne pytanie- czy jak wykladam dno tortownicy papierem to smaruje tluszczem na wierzchu tez, czy juz sam papier ma taka zalete, ze nie musze i czy boki tortownicy tez natluszczam?Przepraszam moze za tak proste pytanie, ale lubie wszystko wiedziec dokladnie :-)
Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziekuje:)
wydaje mi się, że jak na funkcji góra-dół może nawet 10oC mniejsza,
jak już Pani wykłada papierem do pieczenia to nie trzeba już smarować masłem, ja boków nie smaruję już tłuszczem, ale jak będzie Pani ściągać brzeg tortownicy to proszę delikatnie nożem oddzielić ciasto od brzegów, ale często ciasto samo odchodzi od brzegu, pozdrawiam
Przypomniałam sobie, jak robiłam je jesienią.
Było bardzo dobre, czekam więc już na śliwki!
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Smaczne. To drugie ciasto, które upiekłam z przepisów z tej stronki. Przepisy czytelne.