Sernik z gruszką – Od dawna miałam ochotę na sernik, ale jakoś nie miałam dobrego pomysłu na to ciasto. Dopiero gdy zobaczyłam w moim sklepiku gruszki już wiedziałam czego pragnę :) SERNIKA Z GRUSZKAMI !!! Ciasto wyszło bardzo smaczne, cynamon dodany do spodu wspaniale podkreśla smak sera i gruszek, a migdały są przyjemnie chrupiące. Spód jest kruchy, migdałowy, a ser rozpływa się w ustach i te mięciutkie gruszki – poezja. Polecam :) (przepis z książki „Nowe ciasta serowe”, autor : Oda Tietz)
Sernik z gruszką
Składniki na blachę:
Ciasto:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
180g masła pokrojonego na kawałki
175g mielonych migdałów
Krem serowy:
1 ½ kg gruszek
sok z 1 cytryny
4 jajka
150g cukru
30g mąki ziemniaczanej
500g odsączonego twarogu (kupiłam już gotowy ser do sernika, niewymagający mielenia)
50g siekanych migdałów
50g płatków migdałowych
50g masła
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Blachę posmarować tłuszczem (ja piekłam dwa serniki w tortownicy 24 cm i 16 cm). Wykleić ciastem dno blachy i boki, spód gęsto nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200oC (termoobieg 180oC).
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki, natychmiast polać sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ser zmielić i wymieszać z masą żółtkową. Białko ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Masę wyłożyć na blachę i wygładzić, na wierzchu położyć cząstki gruszek i posypać migdałami mielonymi, położyć cząstki masła i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35 minut.
Udanych wypieków :)
Kolejny przepyszy serniczek. Tym razem najbardziej smakował mężowi. Zaczął od niego pierwsze śniadanie, potem drugie… i do wieczora ciasta nie było. Znakomicie smakuje samo ciesto poprzez dodanie do niego cynamonu. Super.
tak, można pozdrawiam
A mozna pomieszac gruszki z jablkami?
cieszę się, mam nadzieję, że będzie smakował, pozdrawiam serdecznie
sernik w piekarniku… zapach cudowny, aby również taki smak:)
piekłam na brytfance 26x30cm. I urósł bo brzegi:)
następnym razem zrobię na dużą blachę, zwiększając proporcjonalnie składniki i tak aby wykorzystywać 1kg gotowego sera do sernika;-)
całość pieczemy przez około 35 minut w 200oC ,
pozdrawiam
Czy spód najpierw podpiekamy czy całość pieczemy 35 minut?
ogromnie się cieszę,
bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Mój pierwszy pieczony sernik. Stresik troche był, bo to miało być popisowe ciasto na święta. Nie próbowała przed podaniem, patrzyłam więc z niepokojem. Wyszedł mniam. Stanowczo ze wszystkich wypróbowanych z Twojej strony przepisów obok jabłek pod kruszonką najlepsza rzecz. Jedyne co zmieniłam to gruszki pokroiłam w kostkę i wymieszałam z masą. Mniam i pychota. Dziękuję za przepis
witam,
ja z tego ciasta piekę dwa serniki jeden w tortownicy 24cm i drugi w tortownicy 16cm,
sprawdziłam w książce napisane jest „przepis na 1 blachę”, nie ma podanych wymiarów, więc może chodzić o blachę do piekarnika wtedy sernik będzie płaski, jeśli miałabym użyć blaszki prostokątnej to o wymiarach 25x30cm lub 25x35cm,
pozdrawiam
Proszę o informację na jaką blachę (rozmiar) jest ten przepis, piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm i brzegi wyszły bardzo grube, ciasto ogólnie bardzo smaczne.
Z góry dziękuję za informację
bardzo mnie to cieszy:) dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie:)
moja córka upiekła ten sernik – był wspaniały;-)) poleciały gruszeczki z puszki co prawda -ale i tak była wspaniała wyzerka podwieczorkowa;-)) pozdrawiam…pospaceruje sobie dalej…całe szczescie jestem własnie po małym co nieco..bo pewnie byłoby grożnie;-)))) pozdrawiam serdecznie;-))
Dzięki Beatko
pozdrawiam:)
Wygląda pysznie:)