Sernik z gruszką

Sernik z gruszką – Od dawna miałam ochotę na sernik, ale jakoś nie miałam dobrego pomysłu na to ciasto. Dopiero gdy zobaczyłam w moim sklepiku gruszki już wiedziałam czego pragnę :) SERNIKA Z GRUSZKAMI !!! Ciasto wyszło bardzo smaczne, cynamon dodany do spodu wspaniale podkreśla smak sera i gruszek, a migdały są przyjemnie chrupiące. Spód jest kruchy, migdałowy, a ser rozpływa się w ustach i te mięciutkie gruszki – poezja. Polecam :) (przepis z książki „Nowe ciasta serowe”, autor : Oda Tietz)

Sernik z gruszką

Sernik z gruszką
Składniki na blachę:
Ciasto:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
180g masła pokrojonego na kawałki
175g mielonych migdałów
Krem serowy:
1 ½ kg gruszek
sok z 1 cytryny
4 jajka
150g cukru
30g mąki ziemniaczanej
500g odsączonego twarogu (kupiłam już gotowy ser do sernika, niewymagający mielenia)
50g siekanych migdałów
50g płatków migdałowych
50g masła

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Blachę posmarować tłuszczem (ja piekłam dwa serniki w tortownicy 24 cm i 16 cm). Wykleić ciastem dno blachy i boki, spód gęsto nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200oC (termoobieg 180oC).

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki, natychmiast polać sokiem z cytryny.

Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ser zmielić i wymieszać z masą żółtkową. Białko ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Masę wyłożyć na blachę i wygładzić, na wierzchu położyć cząstki gruszek i posypać migdałami mielonymi, położyć cząstki masła i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35 minut.

Udanych wypieków :)

Sernik z gruszką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

25 komentarzy do “Sernik z gruszką”

  1. Kolejny przepyszy serniczek. Tym razem najbardziej smakował mężowi. Zaczął od niego pierwsze śniadanie, potem drugie… i do wieczora ciasta nie było. Znakomicie smakuje samo ciesto poprzez dodanie do niego cynamonu. Super.

    Odpowiedz
  2. sernik w piekarniku… zapach cudowny, aby również taki smak:)
    piekłam na brytfance 26x30cm. I urósł bo brzegi:)
    następnym razem zrobię na dużą blachę, zwiększając proporcjonalnie składniki i tak aby wykorzystywać 1kg gotowego sera do sernika;-)

    Odpowiedz
  3. Mój pierwszy pieczony sernik. Stresik troche był, bo to miało być popisowe ciasto na święta. Nie próbowała przed podaniem, patrzyłam więc z niepokojem. Wyszedł mniam. Stanowczo ze wszystkich wypróbowanych z Twojej strony przepisów obok jabłek pod kruszonką najlepsza rzecz. Jedyne co zmieniłam to gruszki pokroiłam w kostkę i wymieszałam z masą. Mniam i pychota. Dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  4. witam,
    ja z tego ciasta piekę dwa serniki jeden w tortownicy 24cm i drugi w tortownicy 16cm,
    sprawdziłam w książce napisane jest „przepis na 1 blachę”, nie ma podanych wymiarów, więc może chodzić o blachę do piekarnika wtedy sernik będzie płaski, jeśli miałabym użyć blaszki prostokątnej to o wymiarach 25x30cm lub 25x35cm,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Proszę o informację na jaką blachę (rozmiar) jest ten przepis, piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm i brzegi wyszły bardzo grube, ciasto ogólnie bardzo smaczne.
    Z góry dziękuję za informację

    Odpowiedz
  6. moja córka upiekła ten sernik – był wspaniały;-)) poleciały gruszeczki z puszki co prawda -ale i tak była wspaniała wyzerka podwieczorkowa;-)) pozdrawiam…pospaceruje sobie dalej…całe szczescie jestem własnie po małym co nieco..bo pewnie byłoby grożnie;-)))) pozdrawiam serdecznie;-))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz