Rogaliki waniliowe – Uważam, że rogaliki są fantastyczne. Delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak. Dla mnie po prostu coś wspaniałego :) Bardzo szybkie w przygotowaniu. (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
Rogaliki waniliowe
Składniki:
250g przesianej mąki
100g mielonych migdałów bez skórki (migdały przygotować samemu, nie kupować zmielonych, ponieważ będą bez smaku, nie będzie ich czuć w ciasteczkach, a przecież tego byśmy nie chcieli)
210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)
70g przesianego cukru pudru
cukier waniliowy
Do posypania:
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią.
Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.
Pozdrawiam :)
Rogaliki są bardzo dobre ja robiłam bez migdałów i wyszły genialne.
Czyli masło powinno być z lodówki ? A mozna wszystkie składniki połączyć mikserem ?
tak masło schłodzone, można wymieszać mikserem, jak powstaną wilgotne okruchy wtedy proszę zagnieść rękoma ciasto, pozdrawiam
Ile wcześniej można je upiec? Jeśli włożę je do puszki, to dotrwają mi do świąt czy jeszcze jest za wcześnie?
teraz jeszcze za wcześnie, tak 2 tygodnie przed Świętami, pozdrawiam
Czy może być margaryna?
myślę, że tak, pozdrawiam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
po prostu bomba! szybkie do zrobienia i przepyszne! na pewno jeszcze nie raz je zrobię!
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego
Smakują genialnie !!! Teraz będzie to jeden z ulubionych przepisów na ciasteczka w moim domu
Po raz kolejny bardzo dziękuję !
to są płaskie ciasteczka, proszę zrobić większe odstępy między ciasteczkami i dodać zimne masło takie z lodówki,
powinno pomóc,
pozdrawiam serdecznie
Kochana rogaliki są przepyszne… tylko jest małe ale… pod koniec pieczenia strasznie mi opadają – robią się zupełnie płaskie. Pierwsza porcją zupełnie się ze sobą zlała ale jak dałam więcej mąki było lepiej ale dalej są płaskie. Co robię źle?
życzę smacznego:)
pozdrawiam
Wlasnie wyjelam z pieca. Bardzo proste i bardzo dobre. Dzieki za fajny przepis :)
W cukierence się udały i już paru osobą też, więc myślę że tak,
pozdrawiam
chciałam zapytać o jajka?.. czy bez nich na pewno udadzą się rogaliki?
Bardzo miło mi to słyszeć,
pozdrawiam:)
Są pyszne bardzo doby przepis ! :-)
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
są przepyszne! na święta w tym roku obowiązkowo:-) dzięki za super przepis!:-)
pozdrawiam