Rogaliki waniliowe



Uważam, że rogaliki są fantastyczne. Delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak. Dla mnie po prostu coś wspaniałego :) Bardzo szybkie w przygotowaniu. (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)




Składniki:

250g przesianej mąki

100g mielonych migdałów bez skórki (migdały przygotować samemu, nie kupować zmielonych, ponieważ będą bez smaku, nie będzie ich czuć w ciasteczkach, a przecież tego byśmy nie chcieli)

210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)

70g przesianego cukru pudru

cukier waniliowy

Do posypania:

4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem).

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią.

Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.

Pozdrawiam :)

16 thoughts on “Rogaliki waniliowe

  1. Kochana rogaliki są przepyszne… tylko jest małe ale… pod koniec pieczenia strasznie mi opadają – robią się zupełnie płaskie. Pierwsza porcją zupełnie się ze sobą zlała ale jak dałam więcej mąki było lepiej ale dalej są płaskie. Co robię źle?

  2. to są płaskie ciasteczka, proszę zrobić większe odstępy między ciasteczkami i dodać zimne masło takie z lodówki,
    powinno pomóc,
    pozdrawiam serdecznie

  3. Smakują genialnie !!! Teraz będzie to jeden z ulubionych przepisów na ciasteczka w moim domu
    Po raz kolejny bardzo dziękuję !

Dodaj komentarz

.