Rogaliki waniliowe – Uważam, że rogaliki są fantastyczne. Delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak. Dla mnie po prostu coś wspaniałego :) Bardzo szybkie w przygotowaniu. (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)
Rogaliki waniliowe
Składniki:
250g przesianej mąki
100g mielonych migdałów bez skórki (migdały przygotować samemu, nie kupować zmielonych, ponieważ będą bez smaku, nie będzie ich czuć w ciasteczkach, a przecież tego byśmy nie chcieli)
210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)
70g przesianego cukru pudru
cukier waniliowy
Do posypania:
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem).
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią.
Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.
Pozdrawiam :)
Co zrobic jak trzymalam ciasto cala noc w lodowce i sie kruszy
Rogaliki są bardzo dobre ja robiłam bez migdałów i wyszły genialne.
Czyli masło powinno być z lodówki ? A mozna wszystkie składniki połączyć mikserem ?
tak masło schłodzone, można wymieszać mikserem, jak powstaną wilgotne okruchy wtedy proszę zagnieść rękoma ciasto, pozdrawiam
Ile wcześniej można je upiec? Jeśli włożę je do puszki, to dotrwają mi do świąt czy jeszcze jest za wcześnie?
teraz jeszcze za wcześnie, tak 2 tygodnie przed Świętami, pozdrawiam