Sernik z gruszką

Sernik z gruszką – Od dawna miałam ochotę na sernik, ale jakoś nie miałam dobrego pomysłu na to ciasto. Dopiero gdy zobaczyłam w moim sklepiku gruszki już wiedziałam czego pragnę :) SERNIKA Z GRUSZKAMI !!! Ciasto wyszło bardzo smaczne, cynamon dodany do spodu wspaniale podkreśla smak sera i gruszek, a migdały są przyjemnie chrupiące. Spód jest kruchy, migdałowy, a ser rozpływa się w ustach i te mięciutkie gruszki – poezja. Polecam :) (przepis z książki „Nowe ciasta serowe”, autor : Oda Tietz)

Sernik z gruszką

Sernik z gruszką
Składniki na blachę:
Ciasto:
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1 żółtko
180g masła pokrojonego na kawałki
175g mielonych migdałów
Krem serowy:
1 ½ kg gruszek
sok z 1 cytryny
4 jajka
150g cukru
30g mąki ziemniaczanej
500g odsączonego twarogu (kupiłam już gotowy ser do sernika, niewymagający mielenia)
50g siekanych migdałów
50g płatków migdałowych
50g masła

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Blachę posmarować tłuszczem (ja piekłam dwa serniki w tortownicy 24 cm i 16 cm). Wykleić ciastem dno blachy i boki, spód gęsto nakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do 200oC (termoobieg 180oC).

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki, natychmiast polać sokiem z cytryny.

Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ser zmielić i wymieszać z masą żółtkową. Białko ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Masę wyłożyć na blachę i wygładzić, na wierzchu położyć cząstki gruszek i posypać migdałami mielonymi, położyć cząstki masła i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35 minut.

Udanych wypieków :)

Sernik z gruszką

Podobne przepisy

Prosty sernik z gruszkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto murzynek z gruszkami

Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko”

Tort Czekoladowy z Gruszkami

Tort gruszkowy z kremem waniliowym

Smoothie piernikowo – śniadaniowe

25 komentarzy do “Sernik z gruszką”

  1. Piękę sernik, całość ciasta w jednej blaszce. Minęło 35min. Brzegi zrumienione, ale w środku bardzo mokro, ser z sokiem z gruszek? Czy to się po ostygnięciu zetnie? Czy piec dalej? Z góry bardzo dziękuję za poradę. Jak nie na ten egzemplarz to na następny raz :)

    Odpowiedz
  2. takiego połączenia gruszki z sernikiem jeszcze nie próbowałam. ciasto bardzo dobre. Moja mama zjadła nawet od razu dwa kawałki :)

    Odpowiedz
  3. Sernik znakomity, odpowiednio wilgotny i słodki. Super połączenie sera z gruszkami. Długo nie poleży ;-). Dodaję do moich ulubionych przepisów.

    Odpowiedz
  4. dobrze, postaram się jakiś przepis na „czysty sernik” też mam ochotę, proszę tylko o cierpliwość,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  5. Witaj Mała Cukierenko pisze akurat nie o tym serniczku choć mam go w planach zrobić ale chciałabym Cie prosić o przepis na tradycyjny przepis na sernik bez owoców ew z jakąś polewa Tak mi się marzy zwykły sernik a ciasta juz opiekę tylko z Twoich przepisów :) Pozdrawiam Cie serdecznie i z gory dziękuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz