Truskawkowy Pie

Ciasto jest wspaniałe, nie jadłam nigdy bardziej truskawkowego, rewelacyjne :) Prawie same truskawki na cienkim, kruchym spodzie, mmm… pycha. Polecam (przepis z gazety „Sól i Pieprz” czerwiec 6/2010)

Składniki:

Ciasto:

200g mąki

100g schłodzonego masła

1 jajko

1 łyżka cukru

szczypta soli

3 łyżki wody

1 opakowanie suszonego grochu lub fasoli

Wierzch:

1kg truskawek

150g cukru

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

125 ml wody (pół szklanki)

1 łyżka soku z cytryny

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, dodać pokrojone masło, jajko, cukier, sól i wlać wodę. Wszystkie składniki wymieszać widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka, a następnie posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto, zrobić z niego kulę i wstawić je na 30 minut do lodówki. Tortownicę nasmarować tłuszczem (śr. 24 cm). Ciasto rozwałkować i przełożyć na tortownicę. Na cieście rozłożyć papier do pieczenia i równomiernie wysypać groch. Piec około 25 minut w piekarniku nastawionym na 170oC (z termoobiegiem 150oC). Po wyciągnięciu usunąć groch i pozostawić do ostudzenia.

Umyte i obrane truskawki pokroić na małe kawałki. Połowę zmiksować, wlać pół szklanki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do musu owocowego. Dodać sok z cytryny (ja nie dodawałam, gdyż moje truskawki były trochę kwaśne), wsypać 250g owoców i wymieszać. Pozostałe truskawki rozłożyć na cieście, zalać musem owocowym i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Truskawkowy Pie”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.