Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
Czy mogę dodać do ciasta banany zamiast truskawek???
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
ile ma dokladnie byc w szklance gram – kazdy kubek jest inny
używam miarki 250ml pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast truskawek można użyć malin? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Na pewno 1800*C ??? przez 55 min ?
a co z tym mlekiem? kiedy go dodac? :o
punkt 1. przepisu, pozdrawiam
Ciasto jest nawet smaczne ,lekkie i puszyste ,na wierzchu posypałam kakao i polożyłam całe truskawki-ale można było zmieszać kakao z ciastem pół na pół i byłoby kolorowsze .Super przepis polecam
Piekłam wyszedl super -polecam
Kocham to ciasto jak jest sezon to piecze się u nas conajmniej jedno w tygodniu
Ja uwielbiam gorące prosto z piekarnika…
super przepis ciasto smaczne i puszyste :)
Ciasto pycha POLECAM.
Po pierwsze ta temperatura i czas pieczenia są za wysokie… wyszedł mega suchotnik z przypalonym spodem. Nie wiem, skąd zachwyty tym ciastem, chyba, że każdy piecze inaczej niż w przepisie…
Robiłam to ciasto już kilka razy i ZAWSZE identycznie jak w przepisie. Za każdym razem wyszło idealne.
Moją piętą achillesową są ciasta ucierane, a to udało się wyśmienicie. jest puszyste i wilgotne. Wprawdzie miałam obawy, gdyż cukier rozpuściłam razem z masłem, mlekiem i cukrem wanilinowym, mimo to ciasto udało się w 100%. Na pewno będę go piekła jeszcze nie raz. Pozdrawiam. Ewa
zrobiłam na bezglutenowym miksie (zamiast białej mąki ) …wyszedł super puszysty i bardzo smaczny
Świetny przepis.
Łatwy, szybki , tani – do tego wyszedł sprężysty i puszysty. Super!
Czy to ciasto można upiec w blaszce 26×35 ? Czy wyjdzie za cienkie?