Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
Chcialabym upiec ciasto w formie 20x20cm. Czy 40 min pieczenia wystarczy?
A dlaczego u mnie przy temp. 180 st. po 50 min jest już bardzo ciemne mimo że piekę niżej?
Mega dobre :D Co prawda zmieniłam mąkę na ryżową, dałam olej kokosowy i to 80g, mleka tez mniej ale zmieszałam trochę z wodą, cukru tez chyba 1/4 szklanki, ale zamiast cukru dodałam ksylitolu i nie dodałam 1 żółtka hah kombinacja ale i tak wyszło <3
Ciasto wyszło bardzo pyszne.
Ciasto fajnie urosło ale wyszło mi jakieś suche ,czy mogę coś z tym zrobić ,żeby było bardziej mokre?
I mam za swoje zaledwie zdążyłam upiec to przepyszne ciacho, a już za 2 godz. robiłam takie samo. Zabrakło dla wszystkich. Bardzo wielkie dzięki za pyszny przepis.
Co robię źle, że truskawki topią się w cieście i opadają na dno mimo że obsypuję je mąką?
A 2/3 szklanki mleka moze byc? Bo zle przeczytalam i dolalam za duzo mleka :/
Czy zamiast mala moze byc margaryną czy bedzie gorszy smak?
może być margaryna, nie będzie gorszy, pozdrawiam
Jakie masło zostało użyte w przepisie? Czy mam dodać zwykłe masło 82% takie jak do smarowania czy typy Kasia?
Pozdrawiam
zawsze używam do wypieków masła 82 lub 83% pozdrawiam serdecznie
Kasia to raczej margaryna, nie masło.
zrobiłam i polecam ciasto wyszło super
Właśnie się piecze .ale surowe wygladalo całkiem całkiem…
Czy moge dac więcej truskawek czy będzie za mokre ?
Robiłam w takiej blasze i ciasto trochę cienkie. Przydałby się przepis na takie ciasto na dużą blache
Witaj, czy można ciasto zamrozić? Czy straci na smaku?
nie wiem nigdy go nie mroziłam, pozdrawiam serdecznie