Kolejne ciasto z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i jest proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
5 jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
Piekłem w 160 stopniach bardzo dobre
Dziękuję za wspaniały przepis. Myślę, że te wszystkie niemiłe komentarze są nie ma miejscu. A ciasto jest mistrzowskie. Pozdrawiam
35 min przy tej temp. Wystarczy później zaczyna się przypalac. Ja piekłem grzałka góra i dół na środkowej półce
jaka blaszka
25x30cm pozdrawiam
Upiekłam dziś z połowy porcji w keksówce 30×12. Piekłam 45 min. w 170 st, (nie na samym dole, o jeden poziom wyżej). Wyrosło pięknie, wyszło bez zakalca, dość smaczne, jak biszkopt z tłuszczem :). Mój partner woli bardziej suche ciasta, więc mu bardzo smakowało, ja chyba wolałabym bardziej wilgotne – myślę, że spróbuje dodać więcej owoców następnym razem.
Jak już pisał ktoś wcześniej czas pieczenia nie jest właściwy, u mnie podobny efekt, ciasto przypalone
Dziś robiłam to ciasto temperatura taka jak w przepisie jednak po 40 min.ciasto spalone.
Czasem lubię coś upiec, nie mam doświadczenia i staram się trzymać przepisów – czasem wyjdzie, czasem nie. Rozwala mnie takie 2 i 1/4 szklanki. Co to jest szklanka? 180ml, 220ml czy 250ml? A mąkę to już najlepiej w gramach. Ale jak ktoś nie ma wagi, a ma tą swoją szklankę co nie wie ile ma ml. To można przesypać torebkę (500g) mąki szklankami i dowiedzieć się ile jest w tej szklance gram.
używam szklanki 250ml pozdrawiam
Proszę się nie czepiać. Wiadomo, że szklanka to 250 ml. Tak się przyjęło chyba od zawsze i wiele przepisów jest i było podawane w szklankach. Dziwne, że nagle zaczęło to przeszkadzać tylu osobom. Poza tym jest masa kalkulatorów kuchennych dzięki czemu można sobie wszystko przeliczyć w sposób bardzo prosty i nie wymagający zbyt wiele wysiłku, a tylko odrobiny chęci.
Zwykły biszkopt z truskawkami
Zdecydowanie nie biszkopt. Raczej ciasto babkowe…
Ciasto boskie, zrobiłam pierwszy raz dwie blachy od razu wyszło genialnie, pychotka
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć truskawek mrożonych? Nie załapałam się już dziś na świeże :c
myślę, że tak, pozdrawiam
Pyszne ciasto mi wyszło
A mi nie smakuje – suche bardzo
Robilam ostatnio tez tego typu ale jogurtowe – moglabym zjesc pol blachy od razu. A tu po jednym kawalku nie mam ochoty na wiecej
Tak czas pieczenia trzeba skrucic ja piekłam 50 min 180 stopni
Czy masło mozna zastąpić margaryna ?
tak można, pozdrawiam
A ja nie rozumiem dlaczego składniki ciasta jak mąka i cukier podawane są w szklankach. Pamiętam te czasy gdzie te szklanki do herbaty były jednakowe Ale teraz są różne i o różnej pojemnosci więc ja wolę przepisy gdzie składniki podawane są w bramach i mulilitrach itp. Pozdrawiam
o rany rany… szklanka ma 250 ml. Buziaczki
A ja zawsze wybieram przepisy że szklankami, szybko i wygodnie, :)
Zrobiłam z przepisu , dałam na 180 stopni, po czym zmniejszyłam na 160 i po 40 min ciasto było spalone . Coś nie tak z tym czasem i temperatura pieczenia
Może po prostu kiepski piekarnik? U mnie piekarnik pokazuje 180 st a w rzeczywistości jest 200! Doszłam do tego po kilku spalonych ciastach, kupiłam termometr wewnetrzny do piekarnika i nastawiam wg niego a nie piekarnikowego :)
Raczej z Twoim piekarnikiem
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Cisto z truskawkami jest pyszne i szybko się robi
Witam,
Mega ciasto. Puszyste, smaczne i szybkie
Polecam każdemu i dziękuje za przepis