Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia Na Zimno – W Małej Cukierence nowa pychotka na sezon truskawkowy :). Uwielbiam takie torciki! Zapraszam na pyszny tort z dużą ilością owoców bez pieczenia, na biszkoptach z musem truskawkowym. Jest nie za słodki, trochę waniliowy, orzeźwiający i wygląda fantastycznie. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, nikt nie powinien mieć z nim problemu. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia
Składniki:
Spód i wierzch:
około 300g podłużnych biszkoptów
około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona)
40-50ml wody
Środek:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
300g naturalnego jogurtu
23g żelatyny + 200ml wody
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
około 700g truskawek, umytych bez szypułek (350g truskawek będzie na mus, a pozostałe przekrojone do tortu)
Dodatkowo – wykończenie:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
około 300-400g truskawek do ozdoby tortu, umytych bez szypułek
Spód:
1. Blaszkę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy wykładamy również folią rantową, jeśli nie to pomijamy).
2. Spód blaszki wyłożyć dokładnie biszkoptami. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
Środek:
3. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aż żelatyna napęcznieje. W międzyczasie przygotować mus truskawkowy.
Do blendera przełożyć 350g truskawek i zmiksować na mus.
4. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
5. Do czystej, suchej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, dodać cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać jogurt i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
6. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać około 1/3 musu truskawkowego, wymieszać i pozostały mus wlać do kremu. Krem z musem truskawkowym wymieszać szpatułką, patrz FILM. Do kremu dodać rozmieszaną żelatynę z musem truskawkowy i znów dokładnie wymieszać szpatułką (powstanie dość rzadki krem). Krem wstawić do lodówki na około 10-15 minut (co 5 minut należy sprawdzać, czy krem nie zaczął już tężeć).
7. Gdy krem zacznie delikatnie tężeć na biszkopty w blaszce wlać cienką warstwę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki (około 300-350g) i zalać je pozostałym kremem, wyrównać. Na kremie ułożyć ciasno biszkopty (patrz FILM) i nasączyć pozostałym ponczem. Tort wstawić do lodówki na około 5 godzin. Najlepiej na całą noc.
8. Dobrze schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie używamy folii rantowej, to nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze.
Wykończenie:
9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch tortu, wyrównać (patrz FILM). Na koniec tort udekorować truskawkami.
Udanych wypieków :)
Witam czy zamiast jogurtu można użyć maskarpone?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy tort będzie dobry z mrożonych truskawek?
zamiast truskawek jakich owoców mogłabym dodać ?
myślę, że jagody, maliny, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć mrożonych truskawek
tak ale trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
czy zamiast żelatyny można użyć galaretki
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam żelatynę w kostkach, ile jej użyć?
Torcik wygląda przepysznie.mam tylko pytanie czy zamiast biszkoptów można użyć tradycyjne blaty biszkoptowe?jeśli tak to czy trzeba je nasączyć?
można użyć blaty biszkoptowe, tak proszę nasączyć, pozdrawiam
Super torcik – idealny na upały :)