Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami – Dzisiaj kolejne pyszne ciasto w Małej Cukierence :). Mocno kokosowe, na kakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe i troszkę kwaskowate od owoców. Bardzo mi smakuje. W przygotowaniu nie jest trudne, nie użyłam żelatyny, ani budyniu. Krem jest na serku mascarpone, śmietance i wiórkach kokosowych. Radzę więc użyć dobrego serka mascarpone. Zamiast jeżyn można użyć malin, brzoskwiń. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
25g kakao bez cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
50ml oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
80ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
220g śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
140g cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru o smaku kokosowym (niekoniecznie, można pominąć)
Do kremu:
500g schłodzonego serka mascarpone
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
około 250-300g umytych jeżyn
Wierzch:
400ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (śmietana do deserów)
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w upalny dzień radzę użyć)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
około 120g jeżyn do ozdoby
kuleczki, czekoladki kokosowe do ozdoby
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, dodać olej i dokładnie wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa kokosowa:
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cukier o smaku kokosowym i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, zagotować (masa kokosowa będzie bardzo gęsta, patrz FILM). Gdy masa będzie już bardzo gorąca zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 2 minuty (proszę uważać, aby nie przypalić). Masę kokosową zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy masa kokosowa i biszkopt nam ostygną:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu troszkę wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (obręcz tortownicy należy umyć; ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
7. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4.
Do miski przełożyć serek mascarpone i przez około 30 sekund ucierać mikserem na średnich obrotach, aż zrobi się kremowy. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem do połączenia składników (na średnich obrotach). Następnie w trzech partiach dodać masę kokosową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.
8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce, lekko docisnąć je w krem. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Wierzch:
9. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką formując trochę taki kopczyk (patrz FILM). Na śmietance poukładać owoce i kokosowe kuleczki.
Udanych wypieków :)
Polecam zrobić dodatkowo biszkopt na przełożenie wtedy jest smaczniejszy.
Pycha. Pozdrawiam
Dzień dobry czy mogą być do tego ciasta mrożone maliny?
myślę, że tak, tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, cisto pyszne. Chociaz troche inaczej wyszedł mi krem kokosowy. Rozpuściłam cukier w smietance i dodałam 250 g. wiórków kokosowych. Niestety nie zrobiła sie z tego gesta masa. Wiórki wchłoneły smietanke i było to raczej sypkie. Nie wiem dlaczego ?
Robiłam to ciasto, smaczne.
Jeżeli będę chciała zrobić to w wersji prostokątnej czy muszę zwiększyć składniki na biszkopt?
myślę, że trochę tak pozdrawiam
Dzień dobry,
planuję upiec ten tort na święta. Ile wcześniej można zrobić bitą śmietanę oraz jak długo można przechowywać to ciasto w lodówce?
Dziękuję, życzę pięknych, zdrowych i radosnych Świąt!
Pozdrawiam, Ania
Dzień dobry, tak do 6 dni w lodówce, może go już Pani teraz zrobić, pozdrawiam serdecznie
Szukam fajnego przepisu na tort na urodziny mojego dziecka. A ten tort wygląda smakowicie ..
A borówki lub jagody mogą być?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie formy. Czy moge zmienić formę z tortownicy na kwadratowa/prostokątną a jeśli tak to o jakich wymiarach? bardzo mi zależy na odpowiedzi.
można dać kwadratową, jakoś 22x22cm, pozdrawiam
Piekłam , ciasto przepyszne, dziękuję za fantastyczny przepis.
Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam.Ja mam pytanie odnosnie slicznego, rozowego garnka,ktory widac na filmiku (masa kokosowa).Moze Pani zdradzic jakiej jest firmy i gdzie takie rozowe cudo mozna kupic?
to jest Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, kupiłam go w sklepie internetowym bonami, pozdrawiam serdecznie
Czy mogą być dodane porzeczki?
myślę, że tak, pozdrawiam
matko to wyglada tak apetycznie!!!