Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami

Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami – Dzisiaj kolejne pyszne ciasto w Małej Cukierence :). Mocno kokosowe, na kakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe i troszkę kwaskowate od owoców. Bardzo mi smakuje. W przygotowaniu nie jest trudne, nie użyłam żelatyny, ani budyniu. Krem jest na serku mascarpone, śmietance i wiórkach kokosowych. Radzę więc użyć dobrego serka mascarpone. Zamiast jeżyn można użyć malin, brzoskwiń. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ciasto Kokosowa Pokusa

Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
25g kakao bez cukru
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
50ml oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
80ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
220g śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
140g cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cukru o smaku kokosowym (niekoniecznie, można pominąć)
Do kremu:
500g schłodzonego serka mascarpone
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów)
około 250-300g umytych jeżyn
Wierzch:
400ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (śmietana do deserów)
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w upalny dzień radzę użyć)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
około 120g jeżyn do ozdoby
kuleczki, czekoladki kokosowe do ozdoby

Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, dodać olej i dokładnie wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa kokosowa:
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cukier o smaku kokosowym i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, zagotować (masa kokosowa będzie bardzo gęsta, patrz FILM). Gdy masa będzie już bardzo gorąca zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać ją na małym ogniu, mieszając przez około 2 minuty (proszę uważać, aby nie przypalić). Masę kokosową zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy masa kokosowa i biszkopt nam ostygną:
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu troszkę wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (obręcz tortownicy należy umyć; ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
7. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4.
Do miski przełożyć serek mascarpone i przez około 30 sekund ucierać mikserem na średnich obrotach, aż zrobi się kremowy. Dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem do połączenia składników (na średnich obrotach). Następnie w trzech partiach dodać masę kokosową, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.

8. Połowę gotowego kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce, lekko docisnąć je w krem. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki.

Wierzch:
9. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki i położyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie używamy folii rantowej). Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką formując trochę taki kopczyk (patrz FILM). Na śmietance poukładać owoce i kokosowe kuleczki.

Udanych wypieków :)

Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami

Ciasto Kokosowa Pokusa

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

21 komentarzy do “Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami”

  1. Dzień dobry, cisto pyszne. Chociaz troche inaczej wyszedł mi krem kokosowy. Rozpuściłam cukier w smietance i dodałam 250 g. wiórków kokosowych. Niestety nie zrobiła sie z tego gesta masa. Wiórki wchłoneły smietanke i było to raczej sypkie. Nie wiem dlaczego ?

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    planuję upiec ten tort na święta. Ile wcześniej można zrobić bitą śmietanę oraz jak długo można przechowywać to ciasto w lodówce?
    Dziękuję, życzę pięknych, zdrowych i radosnych Świąt!
    Pozdrawiam, Ania

    Odpowiedz
  3. Mam pytanie odnośnie formy. Czy moge zmienić formę z tortownicy na kwadratowa/prostokątną a jeśli tak to o jakich wymiarach? bardzo mi zależy na odpowiedzi.

    Odpowiedz
  4. Witam.Ja mam pytanie odnosnie slicznego, rozowego garnka,ktory widac na filmiku (masa kokosowa).Moze Pani zdradzic jakiej jest firmy i gdzie takie rozowe cudo mozna kupic?

    Odpowiedz
    • to jest Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, kupiłam go w sklepie internetowym bonami, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz