Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu – Dzisiaj w Małej Cukierence „Zdrowa Środa” :). Zapraszam na pyszne ciasto na zimno z przeróżnych orzechów i owoców. Jest kremowe, aromatyczne, sycące i co najważniejsze smaczne. W przepisie nie ma białego cukru i składników z glutenem. Ciasto wygląda pięknie i apetycznie, uważam, że jest proste w przygotowaniu. Możemy je spokojnie przygotować 2-4 dni wcześniej i wyjąć z zamrażalnika kiedy będzie nam potrzebne, wtedy udekorować czekoladą i owocami. Polecam!
Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek”.

Zapraszam na FILM.

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.




Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu
Składniki:
Spód:
200g orzechów laskowych
50g pistacji
50g orzechów włoskich
50g migdałów
200g daktyli
80g roztopionego oleju kokosowego
120g masła orzechowego bez dodatków
Masa truskawkowa:
250g orzechów nerkowca
5-6 łyżek syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g umytych truskawek bez szypułek
2 łyżki soku z cytryny
Masa jeżynowa:
250g orzechów nerkowca
5-6 łyżek syropu z agawy
125g jeżyn
50ml mleka roślinnego
Polewa:
100g gorzkiej czekolady bez cukru (użyłam czekolady 70%)
60ml mleka roślinnego (użyłam kokosowo – ryżowego)
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Przygotowanie składników:
1. Daktyle i całe orzechy nerkowca z przepisu zalać gorącą wodą. Daktyle odstawić na około 1 godzinę. Orzechy odstawić na około 3 godziny, jeśli mamy słaby mikser to orzechy najlepiej odstawić na całą noc, żeby później było je łatwo zmiksować na mus i nie przepalić blendera (jeśli mamy dobry blender kielichowy lub thermomixa to nie trzeba namaczać orzechów i daktyli).

Spód:
2. Daktyle bardzo dobrze osączyć (można ręką docisnąć je na sitku, patrz FILM), następnie przełożyć je do blendera i zmiksować.
Wszystkie orzechy na spód i migdały zmiksować w blenderze, patrz FILM. Przesypać je do miski, dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i dokładnie wymieszać.

3. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm lub dwie mniejsze, czyli 2 x 18cm. Ja robiłam to ciasto w dwóch mniejszych tortownicach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno lub można też wyłożyć folią spożywczą (ja użyłam papieru do pieczenia i folii rantowej, jeśli nie mamy folii rantowej to pomijamy).
Gotową masę orzechową przełożyć do blaszki i wyrównać (lub równomiernie przełożyć do dwóch blaszek).

Masa truskawkowa:
4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny.

Masa jeżynowa:
5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć do miski, dodać jeżyny, mleko i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM. Dodać syrop z agawy i zmiksować wszystko na mus.
Gotową masę jeżynową przełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów ciasto wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny (można wstawić na całą noc).

Polewa:
6. Gotowe, bardzo dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli blaszkę wyłożyliśmy tylko papierem od pieczenia, tylko dno, ciasto odstawiamy na chwilkę, aby się rozmroziło i nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze.

7. Do rondelka wlać mleko roślinne i bardzo dobrze podgrzać, ale nie gotować (tak żeby miało około 70-80C). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.

8. Wierzch ciasta udekorować owocami i na koniec polać polewą (polewa będzie szybko tężeć na zmrożonym cieście). Nasze Ciasto Wegańskie „Owocowo – Orzechowa Pycha” Na Zimno jest już gotowe, jeśli stało całą noc w lodówce lub nawet dłużej to pamiętajmy, że przed krojeniem musi trochę odtajać.

Smacznego!

Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do wpisu „Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu”

  1. P. Natalio , nie to że się czepiam ale w przepisie jest taki rażący błąd w
    2. SPÓD i w nawiasie pisze rękom zamiast ręką

    • dobrze niech się Pani czepia, już poprawiam, jak tylko strona zacznie działać, bo coś na razie nie mogę edytować przepisu, myślę, że miało być rękoma, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.