Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu – Dzisiaj w Małej Cukierence „Zdrowa Środa” :). Zapraszam na pyszne ciasto na zimno z przeróżnych orzechów i owoców. Jest kremowe, aromatyczne, sycące i co najważniejsze smaczne. W przepisie nie ma białego cukru i składników z glutenem. Ciasto wygląda pięknie i apetycznie, uważam, że jest proste w przygotowaniu. Możemy je spokojnie przygotować 2-4 dni wcześniej i wyjąć z zamrażalnika kiedy będzie nam potrzebne, wtedy udekorować czekoladą i owocami. Polecam!
Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek”.

Zapraszam na FILM.

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.




Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu
Składniki:
Spód:
200g orzechów laskowych
50g pistacji
50g orzechów włoskich
50g migdałów
200g daktyli
80g roztopionego oleju kokosowego
120g masła orzechowego bez dodatków
Masa truskawkowa:
250g orzechów nerkowca
5-6 łyżek syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g umytych truskawek bez szypułek
2 łyżki soku z cytryny
Masa jeżynowa:
250g orzechów nerkowca
5-6 łyżek syropu z agawy
125g jeżyn
50ml mleka roślinnego
Polewa:
100g gorzkiej czekolady bez cukru (użyłam czekolady 70%)
60ml mleka roślinnego (użyłam kokosowo – ryżowego)
Dodatkowo:
owoce do ozdoby

Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Przygotowanie składników:
1. Daktyle i całe orzechy nerkowca z przepisu zalać gorącą wodą. Daktyle odstawić na około 1 godzinę. Orzechy odstawić na około 3 godziny, jeśli mamy słaby mikser to orzechy najlepiej odstawić na całą noc, żeby później było je łatwo zmiksować na mus i nie przepalić blendera (jeśli mamy dobry blender kielichowy lub thermomixa to nie trzeba namaczać orzechów i daktyli).

Spód:
2. Daktyle bardzo dobrze osączyć (można ręką docisnąć je na sitku, patrz FILM), następnie przełożyć je do blendera i zmiksować.
Wszystkie orzechy na spód i migdały zmiksować w blenderze, patrz FILM. Przesypać je do miski, dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i dokładnie wymieszać.

3. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm lub dwie mniejsze, czyli 2 x 18cm. Ja robiłam to ciasto w dwóch mniejszych tortownicach. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno lub można też wyłożyć folią spożywczą (ja użyłam papieru do pieczenia i folii rantowej, jeśli nie mamy folii rantowej to pomijamy).
Gotową masę orzechową przełożyć do blaszki i wyrównać (lub równomiernie przełożyć do dwóch blaszek).

Masa truskawkowa:
4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny.

Masa jeżynowa:
5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć do miski, dodać jeżyny, mleko i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM. Dodać syrop z agawy i zmiksować wszystko na mus.
Gotową masę jeżynową przełożyć na dobrze schłodzone ciasto w blaszce i wyrównać. Znów ciasto wstawić do zamrażalnika na około 2-3 godziny (można wstawić na całą noc).

Polewa:
6. Gotowe, bardzo dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli blaszkę wyłożyliśmy tylko papierem od pieczenia, tylko dno, ciasto odstawiamy na chwilkę, aby się rozmroziło i nożem oddzielamy ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze.

7. Do rondelka wlać mleko roślinne i bardzo dobrze podgrzać, ale nie gotować (tak żeby miało około 70-80°C). Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.

8. Wierzch ciasta udekorować owocami i na koniec polać polewą (polewa będzie szybko tężeć na zmrożonym cieście). Nasze Ciasto Wegańskie „Owocowo – Orzechowa Pycha” Na Zimno jest już gotowe, jeśli stało całą noc w lodówce lub nawet dłużej to pamiętajmy, że przed krojeniem musi trochę odtajać.

Smacznego!

Ciasto Wegańskie Owocowo - Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

15 komentarzy do “Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu”

  1. Dzień dobry, czy nerkowce, daktyle i syrop z agawy są niezbędne? Czy można je czymś zastąpić, niestety wszelkie syropy, w tym np. klonowy też odpadają. Dziękuję pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry,
    Mam dwa pytania czy mogę dodać syrop klonowy zamiast syropu z agawy?
    Czy konieczne jest mrożenie masy owocowej czy tez wystarczy schować ją do lodówki?

    Odpowiedz
    • Dzień dobry,
      Można dać syrop klonowy, boje się, że lodówka nie wystarczy, choć jak postoi całą noc to powinno być dobrze,
      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. P. Natalio , nie to że się czepiam ale w przepisie jest taki rażący błąd w
    2. SPÓD i w nawiasie pisze rękom zamiast ręką

    Odpowiedz
    • dobrze niech się Pani czepia, już poprawiam, jak tylko strona zacznie działać, bo coś na razie nie mogę edytować przepisu, myślę, że miało być rękoma, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz