Czekoladowa rolada z truskawkami – Zapraszam na pyszną, kremową roladę z truskawkami. Wygląda fantastycznie. Jest waniliowa, czekoladowa, wilgotna, owocowa. Dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis powstał przy współpracy z marką Łaciata. Użyłam w przepisie śmietankę Łaciata 36%, która doskonale się ubija na puszysty krem i nie rozwarstwia się. Po więcej inspiracji na owocowe przepisy ze śmietanką zapraszam na stronę Najlepszewkuchni.pl.
Czekoladowa rolada z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
100g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
20g kakao bez cukru
20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
Krem:
600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej 12 godzin)
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
250-300 g umytych, pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
około 180 g konfitury truskawkowej lub malinowej
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180 C na funkcji góra – dół.
2. Całe jajka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5 minut.
3. Do mąki dodać kakao, krótko wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, proszę za długo nie mieszać.
4. Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x42cm (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał; jest to płaska blacha z wyposażenia piekarnika, może być trochę większa niż 35x42cm). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć z wierzchu blachę i ostrożnie papier.
6. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon (zwijać dłuższym bokiem) i odstawić do przestygnięcia na około 1-2 godziny.
Krem:
7. Śmietankę Łaciata wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić.
8. Ciasto rozwinąć, posmarować konfiturą i na wierzch wyłożyć około 2/3 ubitej śmietanki, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i ciasto zwinąć w rulon. Roladę posypać cukrem pudrem.
9. Pozostałą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką lub szprycy i na wierzchu rolady zrobić ozdobne rozetki. Roladę ozdobić truskawkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny. (W gorące dni lub jeśli rolada będzie stała dłużej, radzę do śmietanki dodać 2 łyżeczki fixu).
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, czy śmietana 30% będzie w porządku?
może popłynąć, radzę dodać do niej 2 łyżeczki fixu, pozdrawiam
Dzień dobry, czy można przygotowywać roladę dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?
tak można, pozdrawiam
Uwielbiam ciasta kakaowe i truskawki! Ta rolada to jest po prostu moje spełnienie marzeń. Z kawką też bardzo dobre. Dziękuję pięknie za ten przepis! Pozdrawiam!
Dzień dobry, czy można upiec biszkopt dzień wcześniej a wykończyć nap drugi dzień? Czy się zeschnie zwinięty w rulon?
Robiłam przez dwa dni pod rząd. Rolada zniknęła w 10 minut, taka pyszna :)
Pierwszy raz robiłam roladę i wszysla super. Bardzo dziękuję za przepis
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie