Czekoladowa rolada z truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami – Zapraszam na pyszną, kremową roladę z truskawkami. Wygląda fantastycznie. Jest waniliowa, czekoladowa, wilgotna, owocowa. Dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis powstał przy współpracy z marką Łaciata. Użyłam w przepisie śmietankę Łaciata 36%, która doskonale się ubija na puszysty krem i nie rozwarstwia się. Po więcej inspiracji na owocowe przepisy ze śmietanką zapraszam na stronę Najlepszewkuchni.pl.

Czekoladowa rolada z truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
100g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
70g mąki pszennej (użyłam tortowej)
20g kakao bez cukru
20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
Krem:
600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej 12 godzin)
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
250-300 g umytych, pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
około 180 g konfitury truskawkowej lub malinowej
truskawki do ozdoby
cukier puder do posypania

Czekoladowa rolada z truskawkami

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180 C na funkcji góra – dół.

2. Całe jajka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5 minut.

3. Do mąki dodać kakao, krótko wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, proszę za długo nie mieszać.

4. Ciasto przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35x42cm (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał; jest to płaska blacha z wyposażenia piekarnika, może być trochę większa niż 35x42cm). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć z wierzchu blachę i ostrożnie papier.

6. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon (zwijać dłuższym bokiem) i odstawić do przestygnięcia na około 1-2 godziny.

Krem:
7. Śmietankę Łaciata wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić.

8. Ciasto rozwinąć, posmarować konfiturą i na wierzch wyłożyć około 2/3 ubitej śmietanki, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i ciasto zwinąć w rulon. Roladę posypać cukrem pudrem.

9. Pozostałą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką lub szprycy i na wierzchu rolady zrobić ozdobne rozetki. Roladę ozdobić truskawkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny. (W gorące dni lub jeśli rolada będzie stała dłużej, radzę do śmietanki dodać 2 łyżeczki fixu).

Udanych wypieków :)

Czekoladowa rolada z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do “Czekoladowa rolada z truskawkami”

Dodaj komentarz