Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato – Pyszne, fantastyczne, proste ciasto na lato z truskawkami. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, z dużą ilością truskawek. Najlepiej smakuje na drugi dzień, dobrze schłodzone, jak wszystkie smaki dobrze się ze sobą „przegryzą”. Wygląda bardzo apetycznie, to taki klasyk na lato. Zamiast truskawek można użyć malin czy borówek. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka L – osobno żółtka i białka
- 110g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 90ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 70g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)
- 1 fix do śmietany (niekoniecznie; jeśli mamy sprawdzoną śmietankę, która dobrze się trzyma w ciepłe dni lub używamy tłustszej śmietanki niż 36% wtedy fix można pominąć)
Wierzch:
- 800g-900g umytych truskawek
- 2 galaretki w proszku (o ulubionym smaku, polecam truskawkową, ja użyłam przezroczystą galaretkę o smaku truskawkowo-waniliowym)
- 750ml gorącej wody

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 21-22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt również włożyć z powrotem do blaszki, dzięki temu łatwiej nam będzie później kroić ciasto. Składniki do nasączenia wymieszać i tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
6. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix (niekoniecznie) i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać połowę serka mascarpone i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostały serek, ekstrakt waniliowy i wymieszać na jednolity krem, patrz FILM.
7. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto wstawić do lodówki.
Wierzch:
8. Do miski wsypać obie galaretki i zalać je gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
9. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałeczki (ja każdą kroiłam tak na trzy części).
10. Truskawki gęsto poukładać na cieście i zalać je lekko tężejącą galaretką, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Witam. Czy można użyć mrożonych truskawek?
myślę, że tak, tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Przepyszne. Nie przepadam za ciastem z galaretką, ale to jest fantastyczne! Koledzy i koleżanki dzieci umawiają się z wyprzedzeniem żeby przyjść jak będzie zrobione :)
Od bardzo długiego czasu robie przepisy z Pani strony i zawsze wychodziły. Proszę mi powiedzieć dlaczego cała galaretka spłynęła na biszkopt oraz pod biszkopt na dół blachy?Galaretka była zimna i proporcje takie jak w przepisie.
Galaretka powinna być lekko tężejąca nie tylko zimna, jeśli była zimna, a jeszcze nie tężała to tak jak woda cała słynęła na dno, pozdrawiam serdecznie
Super. Moje smaki. Juz sie robi. Mam nadzieje ze wyjdzie.