Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. W przygotowaniu jest prosty i szybki, bardzo polecam…
Więcej pysznych serników znajdziecie tutaj: „Serniki w Małej Cukierence”(klik).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką
Składniki:
Spód:
220g herbatników w czekoladzie
90g miękkiego masła
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
300g naturalnego jogurtu typu greckiego
3 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie bez pestek; po osączeniu 360g wiśni)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru
90g masła
2 garście płatków migdałowych
Na początku:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra – dół.
Wiśnie osączyć na sitku i odstawić.
Kruszonka:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM). Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić.
Spód:
3. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek.
Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń i wymieszać mikserem na gładką masę (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i równomiernie posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i sernik można wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków :)
Jest przepyszny, juz parę razy robiłam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć wiśni w żelu? 🙂
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam serdecznie, a jaka średnica tortownicy ma być.😀
24cm pozdrawiam
Witam i znowu pytanie czy moge urzyc serka Philadelfia na to cudo?
Pozdrawiam
jak jest gęsty to myślę, że tak, pozdrawiam
Mała Cukierenko czy ten sernik od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika czy potrzymać go jeszcze troszkę w zamkniętym piekarniku?
można wyciągać od razu lub zostawić go na chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, pozdrawiam serdecznie
W ilu stopniach się go piecze ?
Piekarnik nastawić na 160C na funkcji góra – dół. pozdrawiam serdecznie