Proste Rogaliki z Dżemem – Dzisiaj zapraszam na proste w przygotowaniu, pyszne rogaliki. Wyglądają wspaniale, ładnie pachną i nie są zbyt słodkie. Nadają się jako dodatek do śniadania, są idealne do południowej herbaty lub kawy. Piekłam je z różnym nadzieniem, ale najbardziej smakowały mi z dżemem truskawkowym. Jeśli podczas pieczenia wypłynie trochę dżemu lub konfitury nie należy się przejmować, rogaliki i tak dobrze będą wyglądać oraz smakować. Polecam… (przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Rogaliki z Dżemem
Składniki na około 24 sztuki:
Ciasto:
50g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
8 łyżek cukru
szczypta soli
2 jajka
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
około 250g dżemu truskawkowego (lub konfitury malinowej, porzeczkowej)
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka wody
cukier puder do posypania
Przygotujemy zaczyn:
1. Do miseczki wlać ciepłe mleko, dodać 2 łyżki cukru i pokruszyć drożdże, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę nakryć i odstawić zaczyn na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM (jeśli masło będzie zbyt miękkie można je pokroić lub posiekać nożem). Dodać jajka, zaczyn i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (będzie klejące i wilgotne). Następnie ciasto wyrobić, ja wyrabiałam mikserem przez około 4 minuty, patrz FILM.
3. Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 4 godziny, ja wstawiłam na całą noc.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując mąką podzielić na 3 równe części, patrz FILM.
Dwie części można wstawić z powrotem do lodówki, a jeden kawałek, podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Okrąg podzielić na cztery części i następnie jeszcze każdą podzielić na pół, patrz FILM, uzyskamy osiem trójkątów.
5. Na każdy trójkąt w najszerszym miejscu wyłożyć łyżeczkę dżemu i ciasto zawinąć do środka lekko dociskając boki oraz formując rogalika.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać żółtko z jedną łyżką wody i tak przygotowanym żółtkiem posmarować wierzch rogalików.
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut i po tym czasie przenosić rogaliki z blaszki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak, w jakiej ilości? Nie mam świeżych, a bardzo chciałabym dzisiaj wypróbować ten przepis.
można użyć, taką małą paczkę zdaje się 7g, pozdrawiam
Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży:( uda się zrobić z suchych? Jeśli tak to jak?:)
robiłabym tak samo tylko dałabym opakowanie suchych drożdży zdaje się 7g, pozdrawiam serdecznie
Wyszły przepyszne :) a czy da radę żeby wyszły chrupiące? Moje wyszły jak takie mięciutkie bułeczki
Dzisiaj będę próbować przepisu! Robię rogaliki na wyjazd – mam nadzieję, że wyjdą pyszne!
Przetrzymalam ciasto w lodówce trochę dłużej, zobaczymy czy wyjdzie mimo tego… 😊
Czy można ciasto wyrabiać rękami lub drewniana łyżką? Nie mam miksera?
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Kolejny przepis wyprobowany i kolejne pochwaly zebrane za mij wypiek. Mala Cukierenko – rogaliki wyszly doskonale. Dziekuje
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam.czy te rogaliki można zrobic z serem .uwielbiam Pani przepisy dużo juz wypróbowałam. Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Trzeba ciasto trzymać tak długo w lodówce? Można krócej?
Czy można dodać twarógu do rogalikow lub który przepis na ciasto drożdżowe do którego mozna dodać twaróg poleci Pani
Właśnie ostatnia partia się piecze. Wyszły obłędnie smaczne. Zagoszczą u mnie na dłuższy czas 😉
Cieszę się:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry :-* czy zamiast konfitury mogę zrobić z nadzieniem z białego sera?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można użyć mąki do wypieków drożdżowych? Takiej 550?
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Czy można użyć mąki do wypieków drożdżowych? Takiej 550? I czy 7 g. suchych drożdży to nie za mało?
myślę, że można, nie za mało, pozdrawiam
A dlaczego proszek do pieczenia jak są drożdże?