Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. W przygotowaniu jest prosty i szybki, bardzo polecam…
Więcej pysznych serników znajdziecie tutaj: „Serniki w Małej Cukierence”(klik).

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką
Składniki:
Spód:
220g herbatników w czekoladzie
90g miękkiego masła
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
300g naturalnego jogurtu typu greckiego
3 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie bez pestek; po osączeniu 360g wiśni)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru
90g masła
2 garście płatków migdałowych

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Na początku:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji góra – dół.
Wiśnie osączyć na sitku i odstawić.

Kruszonka:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM). Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić.

Spód:
3. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek.
Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń i wymieszać mikserem na gładką masę (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i równomiernie posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i sernik można wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków :)

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

51 komentarzy do wpisu „Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Witam,
    wygląda mega!
    A mogę dodać mniej cukru? Połowę mniej. Chcę żeby było mnie słodkie. Nie wpłynie to na strukturę ciasta, tzn. nie będzie jakieś za rzadkie, albo mniej sprężyste?

  2. Jeśli po 85 minutach sernik wciąż jest niedopieczony (co jest spowodowane najprawdopodobniej tym, że piekarnik nie grzeje tak jak powinien), to lepiej zwiększyć temperaturę na piecu, czy lepiej dłużej piec?

    • Kolejny raz korzystam z przepisu Małej Cukierenki i tym razem również nie zawiodlam się. Sernik wyszedł pyszny, wysoki, idealny w smaku. Nie jest bardzo słodki. Użyłam mrożonych wiśni ale wcześniej odmrozilam je i lekko odcisnelam. Polecam wszystkim, moim gościom sernik bardzo smakował.

  3. Witam ciasto wyszło pyszne tylko nie rozumiem dlaczego przy pieczeniu wytracił się tak jak by tłuszcz???? Po upieczeniu i ostygnieciu włożyłam do lodówki na całą noc i po odrkrojeniu pierwszego kawałka i wystawieniu go spowrotem do lodówki znów się pokazał może zrobiłam coś nie tak ale postępowałam zgodnie z przepisam prosze o wytłumaczenie

  4. Dzień dobry,
    Mam pytanie odnośnie wiśni ze słoika. Chciałabym zrobić pączki nadziewane takimi wiśniami i zupełnie nie wiem jakich powinnam/ mogłabym użyć. Czy może mi Pani polecić konkretne wiśnie (w kompocie/w syropie) oraz firmę która je produkuje?
    Nigdy nie robiłam wypieków z takimi wiśniami i nie wiem czym się sugerować i jak się zachowują podczas pieczenia.
    Pozdrawiam,
    Ewelina

    • nie doradzę jakiej firmy różnie kupuje, patrzę na wygląd wiśni, żeby były duże i jak najmniej uszkodzone, rozgniecione, pozdrawiam serdecznie

      • Witam,
        Byłam bardzo ciekawa jak smakuje ten sernik więc postanowiłam go zrobić tylko nie wiem w czym tkwi problem gdyż robiłam według przepisu wszytsko według kolejności ustawiłem piekarnik na 160 st gora dół i 75 min lecz po 40 min sernik w ogóle nie urósł ani nawet nie zmienił się jego wygląd. Więc zwiększyła temp. do 180 na termoobieg i po 10 min zaczął ładnie rosnąć i ser nie był już surowy jak wcześniej nawet kruszonka zaczęła się spiekac. Czy może to być przyczyna rodzaju sera lub jogurtu ?
        Pozdrawiam

  5. Ślicznie proszę o pomoc, chciałabym upiec ten sernik na święta na prostokątnej dużej blaszce – czy to może się udać? Jeśli tak, jak proporcjonalnie proponuje Pani zwiększyć składniki czy czas pieczenia?
    Pozdrawiam ciepło!

  6. Mi również wtrącił się tłuszcz ale jest to masło z herbatników pewnie zależy od sorpcyjnosci danych ciasteczek lepiej dać mniej masła mimo wszystko serniczek pyszny …

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.