Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na kolejny pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem z wiśniami i chrupiącą kruszonką. Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. W przygotowaniu jest prosty i szybki, bardzo polecam…
Więcej pysznych serników znajdziecie tutaj: „Serniki w Małej Cukierence”(klik).

Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką
Składniki:
Spód:
220g herbatników w czekoladzie
90g miękkiego masła
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
300g naturalnego jogurtu typu greckiego
3 jajka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń śmietankowy bez cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie bez pestek; po osączeniu 360g wiśni)
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru
90g masła
2 garście płatków migdałowych

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Na początku:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra – dół.
Wiśnie osączyć na sitku i odstawić.

Kruszonka:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę (patrz FILM). Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić.

Spód:
3. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek.
Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń i wymieszać mikserem na gładką masę (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

5. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i równomiernie posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i sernik można wstawić do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków :)

Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

80 komentarzy do “Prosty Sernik z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Wyszedł przepyszny. Dziękuję za kolejny super przepis. Użyłam serka „pacynka”, gdyż nie używam serów z wiaderka. Polecam wszystkim przepis.

    Odpowiedz
  2. Ja ten serniczek robię w wersji light i wychodzi zawsze przepyszny. Udaje się za każdym razem😊 Ser na sernik 4%, klasyczny z wiaderka znanej firmy😊, jogurt naturalny 2% 150ml zamiast 330. Owoce w zależności od sezonu. Wiśnie, maliny, czereśnie, jagody, borówki, brzoskiwnie. Jeśli używam mrożonych zawsze wcześniej rozmrażam i staram się odcisnąć z nadmiaru soku. Spód zawsze robię ze zwykłych ciasteczek owsianych bez dodatku masła. Wtedy nie wychodzi tłusty, a udaje się znakomicie. Jedynie kruszonkę robię wg przepisu ale zawsze wsypuję troszkę granolii żeby była bardziej chrupiąca. Sernik zawsze znika na drugi dzień po upieczeniu😊 Na noc wstawiam go lodówki wtedy jest bardziej zwarty. Zresztą od dawna korzystam z przepisów Małej Cukierenki i jest to mój ulubiony blog. Wszystkie ciasta wychodzą znakomicie i każdy pyta skąd biorę przepisy😊 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wyśmienite pomysły na nietuzinkowe ciasto😊

    Odpowiedz
  3. Sernik wyszedł wspaniałe! Znikł w oka mgnieniu 🙂. Już nie pierwszy raz korzystam z Pani przepisów. Są rewelacyjne! Pozdrawiam serdecznie!🙂

    Odpowiedz
  4. dzień dobry, myśli Pani, że mogę zastąpić wiśnie musem z rabarbaru a zamiast herbatników użyć kakaowego ciasta kruchego? Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Witam. Zrobiłam ten sernik dokładnie z przepisu. Wszystkie składniki były w tej samej, pokojowej temperaturze. Niestety sernik opadł. Jest niższy niż na początku. Nie wiem jaka może być przyczyna. Mam nadzieje ze w smaku się chociaż obroni :/

    Odpowiedz
  6. Mi również wtrącił się tłuszcz ale jest to masło z herbatników pewnie zależy od sorpcyjnosci danych ciasteczek lepiej dać mniej masła mimo wszystko serniczek pyszny …

    Odpowiedz
  7. Ślicznie proszę o pomoc, chciałabym upiec ten sernik na święta na prostokątnej dużej blaszce – czy to może się udać? Jeśli tak, jak proporcjonalnie proponuje Pani zwiększyć składniki czy czas pieczenia?
    Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz