PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.

Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.

Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

80 komentarzy do “PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką”

  1. Przepis super! Dziękuję
    Ja dałam więcej śliwek i zamiast mąki ziemniaczanej dałam mały budyń waniliowy do obtoczenia śliwek. Fajny smaczek.

    Odpowiedz
  2. Wlasnie upieklam pierwszy raz z Twojego przepisu i musze powiedziec ze bardzo smaczne! Troszeczke dodalam wszystkich skladnikow wiecej bo mialam wieksza blaszke! Dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
  3. Dałam 130g cukru i jak dla mnie wystarczająco słodkie. Bardzo szybkie i łatwe! Pytanie: co daje dodanie rumu do śliwek? Dodałam i wydaje mi się, że śliwki straciły kwasnosc, na której mi zależało. Słusznie myślę?

    Odpowiedz
  4. Wygląda przeeepysznie uwielbiam takie ciasta, ale mam pytanie czy jak się nie ma śliwek można dać powidła albo mrożone inne owoce? Rozmrozić je przed wyłożeniem na ciasto czy nie będzie już potrzeby?

    Odpowiedz
  5. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Dałam mniej cukru(150g), więcej śliwek(~750g po usunięciu pestek), użyłam bezmlecznej margaryny(alergia na mleko), gdzie cześć zastąpiła smalcem. Polecam

    Odpowiedz
    • Chyba zalezy od cukru. Ja dodalam Taki jaki mialam raw sugar i stwierdzilam ze moglam Dodac wiecej niz 130g nastepnym razem

      Odpowiedz
  6. Witam serdecznie.
    Mam piekarnik gazowy. Bez dodatkowych funkcji, grzanie od dołu. Czy temperatura pieczenia i czas taki sam jak przy grzaniu góra-dół? Na której półce zaleca Pani piec ciasto?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz