PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.
Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Robię 3 raz. REWELACJA.
A czy można zamiast całego jaja dodac tylko żółtko? Dziecko ma alergię na białko jaj. Bardzo prosze o odpowiedź.
Pierwsze moje ciasto ze śliwkami i wyszło meega pycha 💪💪najlepsze ever bardzo dziękuje
Przepis super! Dziękuję
Ja dałam więcej śliwek i zamiast mąki ziemniaczanej dałam mały budyń waniliowy do obtoczenia śliwek. Fajny smaczek.
Czy można dodac wiecej jajek? np. 2 lub 3 jajka i czy przez to ciasto nie bedzie twarde. Prosze o odpowiedż.
ja trzymałabym się przepisu, pozdrawiam
Wyszło super tylko znika szybko przepychota
Wlasnie upieklam pierwszy raz z Twojego przepisu i musze powiedziec ze bardzo smaczne! Troszeczke dodalam wszystkich skladnikow wiecej bo mialam wieksza blaszke! Dziekuje za przepis!
Dałam 130g cukru i jak dla mnie wystarczająco słodkie. Bardzo szybkie i łatwe! Pytanie: co daje dodanie rumu do śliwek? Dodałam i wydaje mi się, że śliwki straciły kwasnosc, na której mi zależało. Słusznie myślę?
rum ma dodawać trochę aromatu, pozdrawiam
Wygląda przeeepysznie uwielbiam takie ciasta, ale mam pytanie czy jak się nie ma śliwek można dać powidła albo mrożone inne owoce? Rozmrozić je przed wyłożeniem na ciasto czy nie będzie już potrzeby?
można dać powidła i można dać mrożone owoce, chociaż troszkę bym je rozmroziła, pozdrawiam
Teraz robię😊. Ciekawe jakie wyjdzie?🤤
Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Dałam mniej cukru(150g), więcej śliwek(~750g po usunięciu pestek), użyłam bezmlecznej margaryny(alergia na mleko), gdzie cześć zastąpiła smalcem. Polecam
czy wyjdzie z mrożonymi śliwkami?
tak, ale bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Ciasto w porządku, jednak dla mnie za słodkie. Następnym razem połowa cukru, myślę, że będzie ok. Pozdrawiam
Chyba zalezy od cukru. Ja dodalam Taki jaki mialam raw sugar i stwierdzilam ze moglam Dodac wiecej niz 130g nastepnym razem
A czy można dać zamiast śliwek jabłka lub gruszki?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam serdecznie.
Mam piekarnik gazowy. Bez dodatkowych funkcji, grzanie od dołu. Czy temperatura pieczenia i czas taki sam jak przy grzaniu góra-dół? Na której półce zaleca Pani piec ciasto?
Pozdrawiam
tak tyle samo, może druga od dołu półka piekarnika, pozdrawiam serdecznie