Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym – Zapraszam na pyszne ciasto ananasowo – kokosowe. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe z soczystymi kawałkami ananasa. Z wierzchu jest troszkę chrupiąca, smakowita, kokosowa beza. Wszystkie smaki wspaniale się łączą i ciasto wygląda bardzo apetycznie. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis). Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
100g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka ananasa w zalewie (puszka 565g)
250ml mleka
1 łyżka cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
200g masła w temperaturze pokojowej
Kokosowa beza:
4 białka
200g cukru kryształu
150g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
130ml wody (część wody można zastąpić rumem lub likierem kokosowym)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Ananasa osączyć zachowując zalewę. Odmierzyć 250ml zalewy, jeśli tyle nie będzie dolać wody do 250ml. Zalewę przelać do rondelka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
Do miski wlać mleko, dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującej się zalewy i ugotować dość gęsty budyń.
2. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.
6. Ciasto przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wyjąć go z blaszki i blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
Kokosowa beza:
7. Białka przełożyć do miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 3-4 minuty. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
8. Kokosową bezę przełożyć do blaszki 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i z wierzchu łyżką bezę trochę „ponaciągać”, aby była nierówna, patrz FILM.
Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika bezę odstawić do całkowitego ostudzenia.
Składanie ciasta:
9. Bezę wyjąć z blaszki.
Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
10. Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce, zużyć cały poncz.
11. Ananasa pokroić na kawałeczki.
Krem:
12. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty, aż będzie kremowe i jasne. Następnie w trzech partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM. Dodać pokrojonego ananasa i wymieszać szpatułką.
13. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć bezę, delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
14. Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM.
Udanych wypieków :)
Właśnie zrobiłam to ciasto z Twojego przepisu. Jak dla mnie krem zbyt maślany, więc dorobiłam drugi budyń już na samym mleku i dodałam do tego,który już miałam.
Ciasto bardzo dobre. Długo za mną chodziło…
Ciasto naprawdę pyszne. Nie lubię ananasa w deserach,ale tu pasuje idealnie. Szczerze polecam przepis.
Czy ananasa z puszki mozna zastapic brzoskwiniami z puszki?
myślę, że tak, pozdrawiam