PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.
Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Mój ulubiony przepis :) Ciasto robię ze śliwkami, truskawkami, wisniami, jabłkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami – zależy co mam pod ręką lub na co jest sezon :) Goście zawsze są zachwyceni tym wypiekniem. Dziękuję! :)
bardzo się cieszę🥰 pozdrawiam ciepło
Pyszne ciasto polecam szybciutkie i smakowite 😊
Dzień dobry, czy do ciasta można użyć mrożonych śliwek? Jeśli tak, to czy należy je wcześniej rozmrozić?
ja bym rozmroziła, pozdrawiam
Piekę kolejny raz. Dziękuję za wspaniały, prosty przepis!
Zrobiłam pierwszy raz ,no i z całego serca polecam.Proste w zrobieniu no i co najważniejsze bardzo smaczne.
Dzisiaj już 2 raz piekę, jest pyszne :-)
Mieszkam w Anglii i nie jest łatwo dostać nasze polskie śliwki, ale udało się.
Polecam to ciasto każdemu, szybkie i znika w mgnieniu oka.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto smaczne , ale do pysznych nie należy. Strasznie suche, pomimo ilości słowek, suche. Proponuję dodać na ciasto budyń pozniej śliwki i kruszonkę, bądź beze
Jestem mega fanką tego przepisu. Pierwszym razem wyszło idealne. Drugim razem pomyliłam się i przesypałam śliwki mąką przenną… wyszło troche suche ale pyszne. Kolejnym razem zrobiłam z wiekszą ilością śliwek i zapomniałam niestety całkowicie o przesypaniu śliwek.. spód się nie dopiekł ale dziś spróbuję jeszcze raz z dużą ilością śliwek i nie zapomnę przesypać mąką ziemniaczaną… myślę ze spróbuję też z brzoskwiniami zobaczę czy wyjdzie ;D
Aha zrobiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę i 5 min wcześniej przesmażałam na patelni z cukrem i cynamonem i też wyszło, a wcześniej z borówkami i truskawkami przesypanymi też mąką przenna.. też było pycha.
Piekę to ciasto drugi raz z rzędu. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Ale nie byłabym sobą , gdybym go troszke nie zmodyfikowała. Dałam ok. 90 g cukru ( miałam słodkie śliwki węgierki). Śliwki polałam niecalą łyżką miodu ( esy floresy) i posypałam łyżką drobnego kokosu. Placuszek jest słodki mimo mniejszej ilości cukru, a kokos prawie niewyczuwalny. Spokojnie wystarczy też 200g masła. Bezpośrednio z lodówki jest pyszny, ale podgrzany lekko w mikrofali jeszcze lepszy. W mojej ocenie 10/10.
Czy można zrobić to ciasto z jabłkami? Jeśli tak jak je wcześniej przyrządzić? Bardzo proszę o radę nie chciałabym by jabłka były w formie rozgotowanego nadzienia tylko w kawałkach
.
Szybkie, łatwe a w smaku pychota. Jest tylko jeden minus – w okamgnieniu znika z blaszki. Ciasto rewelacja.
Ciasto pyszne. Szybko znika.
Przepyszne.