PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.

Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.

Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

80 komentarzy do “PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką”

  1. Mój ulubiony przepis :) Ciasto robię ze śliwkami, truskawkami, wisniami, jabłkami, malinami, borówkami, brzoskwiniami – zależy co mam pod ręką lub na co jest sezon :) Goście zawsze są zachwyceni tym wypiekniem. Dziękuję! :)

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj już 2 raz piekę, jest pyszne :-)
    Mieszkam w Anglii i nie jest łatwo dostać nasze polskie śliwki, ale udało się.
    Polecam to ciasto każdemu, szybkie i znika w mgnieniu oka.

    Odpowiedz
  3. Ciasto smaczne , ale do pysznych nie należy. Strasznie suche, pomimo ilości słowek, suche. Proponuję dodać na ciasto budyń pozniej śliwki i kruszonkę, bądź beze

    Odpowiedz
  4. Jestem mega fanką tego przepisu. Pierwszym razem wyszło idealne. Drugim razem pomyliłam się i przesypałam śliwki mąką przenną… wyszło troche suche ale pyszne. Kolejnym razem zrobiłam z wiekszą ilością śliwek i zapomniałam niestety całkowicie o przesypaniu śliwek.. spód się nie dopiekł ale dziś spróbuję jeszcze raz z dużą ilością śliwek i nie zapomnę przesypać mąką ziemniaczaną… myślę ze spróbuję też z brzoskwiniami zobaczę czy wyjdzie ;D
    Aha zrobiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę i 5 min wcześniej przesmażałam na patelni z cukrem i cynamonem i też wyszło, a wcześniej z borówkami i truskawkami przesypanymi też mąką przenna.. też było pycha.

    Odpowiedz
  5. Piekę to ciasto drugi raz z rzędu. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Ale nie byłabym sobą , gdybym go troszke nie zmodyfikowała. Dałam ok. 90 g cukru ( miałam słodkie śliwki węgierki). Śliwki polałam niecalą łyżką miodu ( esy floresy) i posypałam łyżką drobnego kokosu. Placuszek jest słodki mimo mniejszej ilości cukru, a kokos prawie niewyczuwalny. Spokojnie wystarczy też 200g masła. Bezpośrednio z lodówki jest pyszny, ale podgrzany lekko w mikrofali jeszcze lepszy. W mojej ocenie 10/10.

    Odpowiedz
  6. Czy można zrobić to ciasto z jabłkami? Jeśli tak jak je wcześniej przyrządzić? Bardzo proszę o radę nie chciałabym by jabłka były w formie rozgotowanego nadzienia tylko w kawałkach
    .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz