PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.
Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Można zamiast cukru erytrol?
myślę, że można dać, pozdrawiam
Zrobiłam i dodałam podwójna porcję śliwek. Ciasto OBŁEDNE 😋
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Fantastyczne jest to ciasto . Domownicy już je pokochali.
Bardzo lubię śliwki i do tej pory jadłam zawsze tzw.ucierane. Ale teraz już tylko będzie to . Myślę , że z innymi owocami też będzie bardzo smaczne np.maliny
Zrobiłam i zgadzam się, że śliwek można by dać więcej. Do ciasta dałam 130g cukru i już nie posypałam pudrem. Następnym razem dam jeszcze mniej cukru bo ciasto jest bardzo słodkie.
Ciasto wyszło fenomenalne, jestem z siebie bardzo dumna.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w weekend i przepadłam! To ciacho jest genialne! Polecam wszystkim fanom śliwek i kruszonki! :)
Ciasto wyszło pyszne , bardzo dziękuję za prosty i szybki przepis 👍
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacja. Dodałam więcej śliwek i piekłam na „Kasi” i tak było przepyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Ciasto przepyszne. Dodałam więcej śliwek i piekłam na ” Kasi”. Rewelacja.
Dziekuję za przepis … Wprowadziłam delikatną modyfikację. Lekko podsmarzyłam śliwki w cukrze poczym posyłam mąką ziemniaczaną!!! Ciasto cudowne …
Dlaczego trzeba śliwki obtoczyć w mace
bo puszczą dużo soku, pozdrawiam
Ciasto warte uwagi.
Posypałam płatkami migdałowymi, które lekko się zrumieniły.Polecam i dziękuję za przepis.Pozdrawiam wszystkich łasuchów.
Bardzo dobre, polecam!
Witam można prosić przepis ale na duża blaszke 26×40?
Witam serdecznie.
Mam piekarnik gazowy. Bez dodatkowych funkcji, grzanie od dołu. Czy temperatura pieczenia i czas taki sam jak przy grzaniu góra-dół? Na której półce zaleca Pani piec ciasto?
Pozdrawiam
tak tyle samo, może druga od dołu półka piekarnika, pozdrawiam serdecznie
A czy można dać zamiast śliwek jabłka lub gruszki?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto w porządku, jednak dla mnie za słodkie. Następnym razem połowa cukru, myślę, że będzie ok. Pozdrawiam
Chyba zalezy od cukru. Ja dodalam Taki jaki mialam raw sugar i stwierdzilam ze moglam Dodac wiecej niz 130g nastepnym razem
czy wyjdzie z mrożonymi śliwkami?
tak, ale bym je rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Dałam mniej cukru(150g), więcej śliwek(~750g po usunięciu pestek), użyłam bezmlecznej margaryny(alergia na mleko), gdzie cześć zastąpiła smalcem. Polecam
Teraz robię😊. Ciekawe jakie wyjdzie?🤤
Wygląda przeeepysznie uwielbiam takie ciasta, ale mam pytanie czy jak się nie ma śliwek można dać powidła albo mrożone inne owoce? Rozmrozić je przed wyłożeniem na ciasto czy nie będzie już potrzeby?
można dać powidła i można dać mrożone owoce, chociaż troszkę bym je rozmroziła, pozdrawiam