PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

1. Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.

Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.

Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do wpisu „PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką”

  1. Fantastyczne jest to ciasto . Domownicy już je pokochali.
    Bardzo lubię śliwki i do tej pory jadłam zawsze tzw.ucierane. Ale teraz już tylko będzie to . Myślę , że z innymi owocami też będzie bardzo smaczne np.maliny

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam i zgadzam się, że śliwek można by dać więcej. Do ciasta dałam 130g cukru i już nie posypałam pudrem. Następnym razem dam jeszcze mniej cukru bo ciasto jest bardzo słodkie.

    Odpowiedz
  3. Dziekuję za przepis … Wprowadziłam delikatną modyfikację. Lekko podsmarzyłam śliwki w cukrze poczym posyłam mąką ziemniaczaną!!! Ciasto cudowne …

    Odpowiedz
  4. Ciasto warte uwagi.
    Posypałam płatkami migdałowymi, które lekko się zrumieniły.Polecam i dziękuję za przepis.Pozdrawiam wszystkich łasuchów.

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie.
    Mam piekarnik gazowy. Bez dodatkowych funkcji, grzanie od dołu. Czy temperatura pieczenia i czas taki sam jak przy grzaniu góra-dół? Na której półce zaleca Pani piec ciasto?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu ciasto. Dałam mniej cukru(150g), więcej śliwek(~750g po usunięciu pestek), użyłam bezmlecznej margaryny(alergia na mleko), gdzie cześć zastąpiła smalcem. Polecam

    Odpowiedz
  7. Wygląda przeeepysznie uwielbiam takie ciasta, ale mam pytanie czy jak się nie ma śliwek można dać powidła albo mrożone inne owoce? Rozmrozić je przed wyłożeniem na ciasto czy nie będzie już potrzeby?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz