PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.
Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto pyszne u mnie kuchenka gazowa zwykła może się uda.
Ciasto, które skradło serca wszystkich domowników :) szybkie, łatwe i tak pyszne!!!
Wyszło super <3 Po upieczeniu zniknęło pół blachy :3
Pycha!!!Dodaje zawsze mniej cukru 150 gr i jest mega 👌 Dziękuję za tak prosty i pyszny przepis🙂
Coś pysznego :) a dla tych co wiecznie zagonieni idealne coś do kawy. Expresowe ciasto polecam i dziękuję za przepis.
Witam. Korzystam z Pani przepisów. Ciasto pyszne. Dałam ciut mniej cukru. Mąka tortowa i niestety 50 min pieczenia w piekarniku na najniższym poziomie w 190 stopniach (a nawet pod koniec 195 stopni) wyszedł zakalec (tak jakby niedopieczone) jak Pani myśli dlaczego?
Uwielbiam to ciasto, robiłam już kilka razy. Teraz zastanawiam się czy zamiast śliwek można je zrobić z truskawkami i dać np. mniej cukru. Co Pani sądzi?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Mi nie wyszło, zakalec, do niczego, poszło całe do kosza. I to już kolejny raz ciasto z maślanka wyszło zakalec. Inne udają się ale nie mam zaufania do tej maślanki.
A gdzie tam mowa o maślance?
Co zrobić z kwaśnymi śliwkami? To ciasto! Jest mega, jem jeszcze ciepłe (nie dałam rady :) ). Okazało się że nie miałam mąki ziemniaczanej, dodałam trochę kiślu, no bajka :)
Jaka temperatura w piekarniku ma być ustawiona?
Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół, pozdrawiam
Zrobiłam pierwszy raz tak obłędnie smaczne ciasto ze śliwkami. Dodałam 2 jajka i nie zepsułam ciasta. Jedynie brak planetarnego miksera spowodował, że ugniatałam ciasto ręką. Wyszło ok.
Pyszne ciasto. Po raz pierwszy piekłam takie i napewno nie ostatni. Dzieciom smakowało
Ciasto przepyszne!! Polecam.
Dzisiaj zrobiłam to ciasto 1 raz. Powiem tyle pycha!!!! Nic dodać nic ująć. Polecam bo są strony które wydaje się, że będzie dobrze, a tu niespodzianka, warto bo wszystko jest krok po kroku i faktycznie wychodzi!!!
Ciasto pyszne! Zasugerowałam się opiniami i też dodałam mniej cukru (150 g). Jest słodkie i bardzo smaczne:) dziękuję za przepis.