PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto wspaniale smakuje jest troszkę kwaskowate od śliwek, waniliowe i maślane. Podczas pieczenie śliwki puszczą dużo soku, ale ciasto i tak się uda. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić do całkowitego ostudzenia. Polecam! (przepis ze strony odslatkogasladje.net) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PROSTE szybkie CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru kryształu
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
Środek:
700g umytych śliwek
2 łyżki rumu (niekoniecznie, można pominąć)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia lub blaszkę 20cm x 30cm.
Przygotujemy śliwki:
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i duże śliwki pokroić na ćwiartki, patrz FILM.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
Ciasto:
3. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm, patrz FILM. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach, patrz FILM.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Uwaga: Podczas pieczenia śliwki puszczą dużo soku, ale nie należy się przejmować. Jak ciasto ostygnie będzie idealne.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam można prosić przepis ale na duża blaszke 26×40?
Bardzo dobre, polecam!
Ciasto warte uwagi.
Posypałam płatkami migdałowymi, które lekko się zrumieniły.Polecam i dziękuję za przepis.Pozdrawiam wszystkich łasuchów.
Dlaczego trzeba śliwki obtoczyć w mace
bo puszczą dużo soku, pozdrawiam
Dziekuję za przepis … Wprowadziłam delikatną modyfikację. Lekko podsmarzyłam śliwki w cukrze poczym posyłam mąką ziemniaczaną!!! Ciasto cudowne …
Ciasto przepyszne. Dodałam więcej śliwek i piekłam na ” Kasi”. Rewelacja.
Ciasto rewelacja. Dodałam więcej śliwek i piekłam na „Kasi” i tak było przepyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło pyszne , bardzo dziękuję za prosty i szybki przepis 👍
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w weekend i przepadłam! To ciacho jest genialne! Polecam wszystkim fanom śliwek i kruszonki! :)
Ciasto wyszło fenomenalne, jestem z siebie bardzo dumna.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i zgadzam się, że śliwek można by dać więcej. Do ciasta dałam 130g cukru i już nie posypałam pudrem. Następnym razem dam jeszcze mniej cukru bo ciasto jest bardzo słodkie.
Zrobiłam to ciasto jest dobre ale zdecydowanie za słodkie wystarczy 100 g cukru czyli polowe
Fantastyczne jest to ciasto . Domownicy już je pokochali.
Bardzo lubię śliwki i do tej pory jadłam zawsze tzw.ucierane. Ale teraz już tylko będzie to . Myślę , że z innymi owocami też będzie bardzo smaczne np.maliny
Przepyszne! Dziękuję za przepis 🙂
Zrobiłam i dodałam podwójna porcję śliwek. Ciasto OBŁEDNE 😋
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Można zamiast cukru erytrol?
myślę, że można dać, pozdrawiam
Nie uzywaj sztucznych slodzikow, wiecej szkodza niz cukier. Uzyj stevia, jesli mozna kupic w Polsce.