Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Ciasto na kruszynke wyszło mi jak masa co zrobić?!!
dziwne, dodać więcej mąki, pozdrawiam
Zrobiłam! Pychaaaaaaaaaaa!
Ja nawet nie umiem piec – a to mi wyszło :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
jeśli chodzi o blaszkę 25x35cm lub 25x40cm to dałabym składniki razy dwa, można dać tylko wiśni trochę mniej tak 1,2kg,
pozdrawiam serdecznie
Witam a na standardową blaszkę w jakiej ilości będę potrzebował składników? chcę zrobić żonie niespodziankę nigdy nie piekłem ciasta a mam wiśnie z nalewki którą robiłem.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Cudowna tarta, szybka, łatwa i niesamowicie smaczna. Przynioslam ją w gości i od razu musiałam dać przepis bo tak wszystkim smakowała. Teraz każda moja przyjaciółka przygotowuje ją na spotkania. Polecam eksperymentować tez z innymi owocami ;)
tak może być, pozdrawiam
Właśnie dzisiaj chcę je upiec , tylko mam pytanie czy zamiast masła może być margaryna ?
to jest ciasto kruche ono prawie w ogóle nie rośnie, pozdrawiam
co zrobilam żle ?? … ciasto wgl nei wyrosło :( płaskie jak podeszwa -_-
na pewno będzie pyszne! pozdrawiam serdecznie
Super przepis😀Pierwszy raz zrobiłem kruche ciasto i się udało. Teściowa była dumna ze mnie. Gorąco polecam przepis.
Jeśli ktoś planuje dodac kupne wiśnie albo mrożone owoce to polecam obtoczyc je lekko w mące ziemniaczanej-wtedy nie puszcza az tak duzo soku :)
Ciasto moje własnie jest w piekarniku i za 30minut się okaże co z niego wyjdzie :P Trzymać kciuki prosze :D
myślę, że tak, pozdrawiam
Mozna dodać kupne wiśnie w słoiku?
Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)