Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Ciasto super i jakie proste! Bardzo dziękuję :D
czy wiśnie przed położeniem na ciasto można posłodzić ?
Tradycyjny domowy przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Jest pyszne :D
powinno się udać, tylko proszę nie użyć za dużej blachy, lub zwiększyć ilość składników, pozdrawiam
Czy zamiast tortownicy można użyć zwykłej blachy czy nie wyjdzie ciasto ?
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!
Ciasto pyszne, miałam trochę za mało wiśni z kompotu i połączyłam je z czarną porzeczką, wyszło suuuper :)
ciasto naprawde super, szybie i tanie goroco polecam!!!
życzę smacznego:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Od kilku dni dosłownie kopię internet w poszukiwaniu przepisu na wiśnie, które dostałam z sadu, wreszcie znalazłam przepis z dzieciństwa. Zabieram się za pieczenie, dziękuję za tą stronę i pozdrawiam serdecznie :-D
Klaudia: – tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem,
Amelia: – na pewno wyjdzie pyszne,
pozdrawiam serdecznie
Robi się :) hehe^^ ciekawe jak mi wyjdzie, poniewaz robię pierwszy raz ;) I mam nadzieję, że nic nie będzie jesli uzylam krupczatki a nie innej maki ;)
Ale u Ciebie wyglada przepysznie ;)
Witam, proszę mi powiedzieć, czy przed wylepieniem Ciasta na tortownice mam jakoś przygotować??
Myślę, że mrożone wiśnie będą dobre, inne owoce również, pozdrawiam serdecznie
Jak sie spisza w tym przepisie mrozone wisnie?