Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Witam ciasto jest przepyszne! U mnie w rodzinie wszyscy je uwielbiają, chciałabym spróbować je zrobić z truskawkami czy lepiej dać je w całości czy pokroić? Dziękuję z przepis i pozdrawiam :)
myślę, że pokroić, pozdrawiam
Ciasto przepyszne, wyszło idealnie. Dziękuję za przepis 🙂
Super szybki przepis . Dziękuję
Kruszonka nie wyszła przy tych proporcjach, ciasto ledwo się dało zagnieść, ciasto będzie mega suche a kruszonka o ile nie spłynie większego wpływu nie będzie miała na smak, ale warto to jeszcze raz przeanalizować.
Nie lubię takich przepisów, gdzie coś nie wychodzi, zamiast kruszonki ułożyłem posypkę urywając kawałki ciasta.
Smak dobry. Ale sprawdzajcie te proporcje.
Czy można dodać owoce z kompotu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Piekę kolejny raz, za każdym razem z innymi owocami i za każdym razem wychodzi super.
Juz 4 razy robię z tego przepisu i zawsze wychodzi. Robię wg przepisu i jest super! Dzisiaj też robię na wigilię :-) bo córka uwielbia to ciasto, zwlaszcza kruszonkę.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, proste szybkie a wspaniałe w smaku i wyglądzie. Dzięki za przepis.
Bardzo dziekuje za przepis🌺 ciasto wyszło przepyszne.Tymbardziej się się cieszę, bo nie jestem mistrzem cukiernictwa:)będę zaglądać po nowe przepisy
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam