Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

115 komentarzy do wpisu „Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Do kruchego ciasta nie dodaje się jajka, a jeżeli już ktoś bardzo chce, to samo żółtko. Nie potrzeba też proszku do pieczenia. Ech te przepisy pań…
    Jednak mężczyźni są stworzeni do kuchni.

  2. A czy mozna dac konfiturę wiśniowa zamiast wisni? Są to wiśnie w gęstym słodkim Ale jednak syropie…. pozdrawiam serdecznie :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.