Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

110 komentarzy do wpisu „Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Do kruchego ciasta nie dodaje się jajka, a jeżeli już ktoś bardzo chce, to samo żółtko. Nie potrzeba też proszku do pieczenia. Ech te przepisy pań…
    Jednak mężczyźni są stworzeni do kuchni.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.