Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego, posiekanego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego, posiekanego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma) i wyłożyć (wylepić) ciastem tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut.

3. Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód układamy wiśnie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 minut.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

98 komentarzy do wpisu „Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

  1. Witam :)

    Chciałam spytać czy mogę użyć innej mąki niż pszenna?Np jaglanej albo owsianej?Ciasto jest przepyszne dlatego mimo iż nigdy nie piekłam to postanowiłam spróbować. Wspaniała strona i przepisy. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz na moje pytanie

    pozdrawiam

  2. Robi się :) hehe^^ ciekawe jak mi wyjdzie, poniewaz robię pierwszy raz ;) I mam nadzieję, że nic nie będzie jesli uzylam krupczatki a nie innej maki ;)
    Ale u Ciebie wyglada przepysznie ;)

  3. Klaudia: – tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem,

    Amelia: – na pewno wyjdzie pyszne,

    pozdrawiam serdecznie

  4. Od kilku dni dosłownie kopię internet w poszukiwaniu przepisu na wiśnie, które dostałam z sadu, wreszcie znalazłam przepis z dzieciństwa. Zabieram się za pieczenie, dziękuję za tą stronę i pozdrawiam serdecznie :-D

  5. Jeśli ktoś planuje dodac kupne wiśnie albo mrożone owoce to polecam obtoczyc je lekko w mące ziemniaczanej-wtedy nie puszcza az tak duzo soku :)

    Ciasto moje własnie jest w piekarniku i za 30minut się okaże co z niego wyjdzie :P Trzymać kciuki prosze :D

  6. Cudowna tarta, szybka, łatwa i niesamowicie smaczna. Przynioslam ją w gości i od razu musiałam dać przepis bo tak wszystkim smakowała. Teraz każda moja przyjaciółka przygotowuje ją na spotkania. Polecam eksperymentować tez z innymi owocami ;)

  7. Witam a na standardową blaszkę w jakiej ilości będę potrzebował składników? chcę zrobić żonie niespodziankę nigdy nie piekłem ciasta a mam wiśnie z nalewki którą robiłem.

  8. jeśli chodzi o blaszkę 25x35cm lub 25x40cm to dałabym składniki razy dwa, można dać tylko wiśni trochę mniej tak 1,2kg,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Zawsze mam problem z kruchym ciastem, bo wychodzi mi twarde. Tym razem też się bałam, że takie będzie, bo wydawało mi się, że za długo zagniatałam ciasto. Ale wyszło przepyszne, mięciutkie, kruche. Ale to oczywiście zasługa dobrego przepisu. Dałam wiśnie mrożone i też ciasto wyszło piękne.

Dodaj komentarz

.