Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą w foremce z wieńcem – Smaczne ciasto z wiśniami i aromatyczną czekoladą. Dzięki wiśniom jest soczyste i kwaskowate, a dodanie czekolady wzbogaca smak, zapach i bardzo przyjemnie rozpływa się w ustach. Placek prezentuje się również bardzo apetycznie z zanurzonymi w cieście wiśniami i grubo poszatkowanymi kawałkami czekolady. Takie lekkie, przyjemne, owocowe ciasto. Przed podaniem możemy jeszcze przypudrować cukrem pudrem i voilà:) Pamiętajmy aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 42/94).
Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą w foremce z wieńcem
składniki:
500g wiśni umytych, wypestkowanych i osączonych
250g miękkiego masła
200g cukru
szczypta soli
4 jajka
500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.
2. Masło utrzeć z cukrem do białości.
3. Jajka wbić od kubeczka i rozmieszać widelcem. Ciągle ucierając masło, dodawać stopniowo jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować na średnich obrotach.
4. Następnie do maślanej masy dodawać partiami na zmianę mąkę z mlekiem, aż do wyczerpania składników. Dodać czekoladę, wymieszać,
5. Tortownicę o średnicy 26cm z wieńcem wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta, poukładać połowę wiśni, przykryć znów 1/3 ciasta, wyłożyć resztę wiśni i resztę ciasta. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Na którym etapie dodać czekoladę?
na końcu 4. punktu i wymieszać, już dopisuję, przepraszam, pozdrawiam serdecznie
Nie mam foremki z wieńcem, więc piekłam w normalnej z kominem.
Ciasto wyszło super, palce lizać :)
Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
bardzo mi przykro, pozdrawiam