Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

134 komentarze do “Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. A czy mozna dac konfiturę wiśniowa zamiast wisni? Są to wiśnie w gęstym słodkim Ale jednak syropie…. pozdrawiam serdecznie :-)

    Odpowiedz
  2. Do kruchego ciasta nie dodaje się jajka, a jeżeli już ktoś bardzo chce, to samo żółtko. Nie potrzeba też proszku do pieczenia. Ech te przepisy pań…
    Jednak mężczyźni są stworzeni do kuchni.

    Odpowiedz
  3. Witam. Dlaczego spód wychodzi mu bardzo twardy? Próbowalam piec wg Pani przepisu i wszystko za jednym zamachem. Ciągle spod jest zbyt twardy. Gdzie mogę robić błąd? Piekę bez termoobiegu (dziś próbuję z)

    Odpowiedz
    • Witam, nie wiem dlaczego może za długo wyrabia Pani ciasto, jak się da niech składniki Pani wymiesza mikserem, żeby jak najmniej dotykać ciasta i jak najkrócej wyrabiać, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Przepis rewelacja. Nie mam doświadczenia w pieczeniu tego typu ciast ale po tym jak młodszy syn zaczął dopominac się ciasta z wiśniami zebranymi z działki trafiłam na Pani stronę.
    Placek wyszedl fantastyczny. Smak przepyszny. Stopień trudności wykonania ciasta zaskoczył mnie bo bylo szybko i łatwo :)
    Ten przepis zostaje z nami na dłużej:). Zbliża się drugi weekend i drugi raz rodzina poprosiła o ponowne jego upieczenie:)

    Odpowiedz
  5. Hej :)
    Dziś trafiłam na twojego bloga, szukając przepisu na ciasto bo po zebraniu ok. 30 kg wiśni, zrobieniu do słoików, naszła mnie ochota na ciasto. Kończy się piec, pięknie pachnie w mieszkaniu, a ja nie mogę się doczekać aż spróbuję! Wspaniały blog, przeglądam różne przepisy i chętnie bym od razu kilka zrobiła, ale muszę poczekać aż to zjemy. Wszystko prosto wytłumaczone i wielka różnorodność. Bardzo żałuję że nie znałam twojego bloga szybciej, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  6. Zawsze mam problem z kruchym ciastem, bo wychodzi mi twarde. Tym razem też się bałam, że takie będzie, bo wydawało mi się, że za długo zagniatałam ciasto. Ale wyszło przepyszne, mięciutkie, kruche. Ale to oczywiście zasługa dobrego przepisu. Dałam wiśnie mrożone i też ciasto wyszło piękne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz