Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
czy wiśnie można zastąpić innym owocami ??
Poszukuje przepisu na tort ryzowo – serowy
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Właśnie piekę :) pewnie będzie pyszny jak wszystkie wypieki wypróbowywane od Ciebie :)
może być zrobione dzień wcześniej,
pozdrawiam
Czy ciasto to można zrobić dzień wcześniej przed podaniem? czy najlepsze swieze?Pozdrawiam
Dziękuje za odpowiedź :) serdecznie pozdrawiam
myślę, że może Pani użyć innej mąki, będzie równie pyszne,
pozdrawiam
Witam :)
Chciałam spytać czy mogę użyć innej mąki niż pszenna?Np jaglanej albo owsianej?Ciasto jest przepyszne dlatego mimo iż nigdy nie piekłam to postanowiłam spróbować. Wspaniała strona i przepisy. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz na moje pytanie
pozdrawiam
myślę, że będzie również pyszne, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Właśnie upiekłam wczoraj ciasto…jest wyśmienite. …juz zjedzone…:).pieke następne..dodalam do ciasta sezamu…ciekawe jak z nim bedzie smakować…Pozdrawiam wszystkich…..:)
dobrze, życzę smacznego:)
właśnie takiego przepisu szukałem :D na drzewie czereśni od groma, a nie ma co z nimi robić :D zaraz biore sie do pieczenia i powiem jak wyszło :D
myślę, że tak, a jeśli będzie zbyt suche, proszę dodać jeszcze trochę masła,
pozdrawiam
Przepis świetny! Mam tylko pytanie czy do spodu można dodać gorzkiego kakao żeby ciasto było kakaowe.