Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).
2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Tak sobie pomyślałam,że z tych dwóch białek można ubić pianę i dać na wiśnie,będzie jeszcze lepsze to ciasto a i białka się nie zmarnują.Ubiję je z 2 łyżkami cukru…
proste i bardzo smaczne goraco polecam
moje ciacho się własnie piecze.. i już się nie mogę doczekać jak będzie smakowało!! mam nadzieję ze mojej córeczce też będzie smakować bo to na jej 3 urodzinki!! pozdrawiam!!
super:), wspaniale że się udało, życzę smacznego,
pozdrawiam
mmmm pycha!!!! zrobione, udało się!!!
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witam.
Na Pani przepis trafiłam na facebooku!
Pomimo że ciast NIE PIEKĘ- przepis wyprobowałam bo zdjęcie wyglądało przesmakowicie…. i co?!?
I jest banalne do wykonania, nawet ja potrafie je upiec!! Wyszlo GENIALNE!!!
Dziekuje bardzo – to będzie pirwsza pozycja w moim przepiśniku!!
Mmmm.. Smaczniutkie ♥ ! dzisiaj je piekłam i było niesamowicie pyszne :) Szybki sposób na chęć do czegoś słodkiego ! Gorąco Polecam
bardzo się cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
dobry pomysł by włożyć ciasto do zamrażarki, a później zetrzeć na tarce,
pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam ten przepis!!! Kruszonkę odrobinę zmodyfikowałam… Zagniotłam ciasto, włożyłam je do zamrażarki na 30 min i po nałożeniu wiśni na podpieczony spód, starłam na nie kruszonkę na tarce. Smaki są świetnie wyważone – nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. No i ten cynamon ;) Dziękuję za kolejny smaczny deser i pozdrawiam!
Wspaniałe! Dziś upiekłam i jestem zachwycona! Idealne proporcje w przepisie – ciasto wyszło odpowiednio słodkie, lekko kwaskowe wiśnie cudnie się komponują z całością, ciasto nie jest suche. No po prostu cudo! A muszę powiedzieć, że nie jestem jakoś biegła w pieczeniu, a to ciasto nie sprawiło mi najmniejszych problemów. Polecam!
Dziękuje ślicznie za te wszystkie rady:) a mnie zawsze denerwowało jak kroiłam ciasto i kruszonka się kruszyła…teraz już mam na nią sposób:) :) więc na weeken upike to ciacho:)
pozdrawiam
witam,
bardzo się cieszę, że odkryła Pani Małą Cukierenkę,
ciasto z całymi jajkami jest bardziej zwarte i np. dodane całe jajko do spodu tarty powoduje, że ciasto wychodzi twarde, w tym przepisie dobrze wchłonie sok z owoców i się nie rozmięknie,
dodanie żółtek do kruszonki sprawia że jest smaczniejsza i lepiej się trzyma na cieście, nie kruszy się tak bardzo przy krojeniu,
pozdrawiam serdecznie
Nie moge napatrzeć się na to ciasto:) ślinka sama leci:) trzeba będzie je upiec tylko w mojej wersji będą reuskawki:) prosze mi powiedzieć,bo mam podobny przepis ale w cieście są tylko żółtka…czym się różni ciasto z całymi jajkami? a jeżeli chodzi o kruszonke to mam identyczne proporcje ale w mojej brak żółtk…zresztą nigdy nie robiłam kruszonki z żółtkami…jaki jest efekt po ich dodaniu? z góry dziękuje za odp:)
Ps.Pani blog odkryłam dopiero kilka dni temu i bardzo tego żałuj,bo widze,że są super przepisy na słodkości…oj musze nadrobić stracony czas:)
Dziękuję za bardzo miły komentarz:), cieszę się że ciasto smakowało,
czasami tak bywa, że ciężko trafić z mrożonymi owocami, ostatnio miałam problem z kupieniem malin,
co do gotowania to może w przyszłości:)
pozdrawiam serdecznie