Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

134 komentarze do “Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Tak sobie pomyślałam,że z tych dwóch białek można ubić pianę i dać na wiśnie,będzie jeszcze lepsze to ciasto a i białka się nie zmarnują.Ubiję je z 2 łyżkami cukru…

    Odpowiedz
  2. moje ciacho się własnie piecze.. i już się nie mogę doczekać jak będzie smakowało!! mam nadzieję ze mojej córeczce też będzie smakować bo to na jej 3 urodzinki!! pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  3. Witam.
    Na Pani przepis trafiłam na facebooku!
    Pomimo że ciast NIE PIEKĘ- przepis wyprobowałam bo zdjęcie wyglądało przesmakowicie…. i co?!?
    I jest banalne do wykonania, nawet ja potrafie je upiec!! Wyszlo GENIALNE!!!
    Dziekuje bardzo – to będzie pirwsza pozycja w moim przepiśniku!!

    Odpowiedz
  4. Mmmm.. Smaczniutkie ♥ ! dzisiaj je piekłam i było niesamowicie pyszne :) Szybki sposób na chęć do czegoś słodkiego ! Gorąco Polecam

    Odpowiedz
  5. bardzo się cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
    dobry pomysł by włożyć ciasto do zamrażarki, a później zetrzeć na tarce,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Uwielbiam ten przepis!!! Kruszonkę odrobinę zmodyfikowałam… Zagniotłam ciasto, włożyłam je do zamrażarki na 30 min i po nałożeniu wiśni na podpieczony spód, starłam na nie kruszonkę na tarce. Smaki są świetnie wyważone – nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. No i ten cynamon ;) Dziękuję za kolejny smaczny deser i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Wspaniałe! Dziś upiekłam i jestem zachwycona! Idealne proporcje w przepisie – ciasto wyszło odpowiednio słodkie, lekko kwaskowe wiśnie cudnie się komponują z całością, ciasto nie jest suche. No po prostu cudo! A muszę powiedzieć, że nie jestem jakoś biegła w pieczeniu, a to ciasto nie sprawiło mi najmniejszych problemów. Polecam!

    Odpowiedz
  8. Dziękuje ślicznie za te wszystkie rady:) a mnie zawsze denerwowało jak kroiłam ciasto i kruszonka się kruszyła…teraz już mam na nią sposób:) :) więc na weeken upike to ciacho:)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. witam,
    bardzo się cieszę, że odkryła Pani Małą Cukierenkę,
    ciasto z całymi jajkami jest bardziej zwarte i np. dodane całe jajko do spodu tarty powoduje, że ciasto wychodzi twarde, w tym przepisie dobrze wchłonie sok z owoców i się nie rozmięknie,
    dodanie żółtek do kruszonki sprawia że jest smaczniejsza i lepiej się trzyma na cieście, nie kruszy się tak bardzo przy krojeniu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Nie moge napatrzeć się na to ciasto:) ślinka sama leci:) trzeba będzie je upiec tylko w mojej wersji będą reuskawki:) prosze mi powiedzieć,bo mam podobny przepis ale w cieście są tylko żółtka…czym się różni ciasto z całymi jajkami? a jeżeli chodzi o kruszonke to mam identyczne proporcje ale w mojej brak żółtk…zresztą nigdy nie robiłam kruszonki z żółtkami…jaki jest efekt po ich dodaniu? z góry dziękuje za odp:)

    Ps.Pani blog odkryłam dopiero kilka dni temu i bardzo tego żałuj,bo widze,że są super przepisy na słodkości…oj musze nadrobić stracony czas:)

    Odpowiedz
  11. Dziękuję za bardzo miły komentarz:), cieszę się że ciasto smakowało,
    czasami tak bywa, że ciężko trafić z mrożonymi owocami, ostatnio miałam problem z kupieniem malin,
    co do gotowania to może w przyszłości:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz