Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

130 komentarzy do “Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Ciasto z tego przepisu jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Właśnie wyjęłam je z piekarnika i pachnie wspaniale!! Nie mogę się doczekać, aż wystygnie! :))

    Odpowiedz
  2. uważam, że cukru jest akurat w kruszonce 100g i w samym cieście 70g to nie jest za dużo, ale oczywiście to zależy od gustu,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. W przepisie chyba coś jest pomylone, ciasto nie chce odchodzić od dłoni ani od mieszadła. Męczarnią jest też jest wyjęcie go z miski i rozprowadzenie po formie do pieczenia. Czy tam nie brakuje przypadkiem mleka albo ilości mąki nie są pomylone !?

    Odpowiedz
  4. Wszystko jest dobrze! Przepis jest dobry, bo to jest ciasto kruche (podobnie jak na ciasteczka), trzeba je zagnieść ręcznie i wylepić nim dno tortownicy (ma być gęste ciasto nie lejące), od ciepła rąk masło zrobi się miękkie i połączy się z mąką tworząc troszkę klejące, gęste ciasto, tylko zagniatamy krótko, bo wtedy ciasto będzie bardziej kruche
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyśmienite! Miałam problem, żeby kupić wiśnie, choćby mrożone, ale były śliwki. Nareszcie jestem dumna ze swoich dokonań. To prawda, że Twój blog jest piękny. Zdjęcia są niezwykłe, trochę jak kulinarne arcydzieła. Ja poczułam się nimi zachęcona. Pozdrawiam. P.S Dlaczego tylko słodkości? chętnie pogotowałabym z Tobą:)

    Odpowiedz
  6. Dziękuję za bardzo miły komentarz:), cieszę się że ciasto smakowało,
    czasami tak bywa, że ciężko trafić z mrożonymi owocami, ostatnio miałam problem z kupieniem malin,
    co do gotowania to może w przyszłości:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Nie moge napatrzeć się na to ciasto:) ślinka sama leci:) trzeba będzie je upiec tylko w mojej wersji będą reuskawki:) prosze mi powiedzieć,bo mam podobny przepis ale w cieście są tylko żółtka…czym się różni ciasto z całymi jajkami? a jeżeli chodzi o kruszonke to mam identyczne proporcje ale w mojej brak żółtk…zresztą nigdy nie robiłam kruszonki z żółtkami…jaki jest efekt po ich dodaniu? z góry dziękuje za odp:)

    Ps.Pani blog odkryłam dopiero kilka dni temu i bardzo tego żałuj,bo widze,że są super przepisy na słodkości…oj musze nadrobić stracony czas:)

    Odpowiedz
  8. witam,
    bardzo się cieszę, że odkryła Pani Małą Cukierenkę,
    ciasto z całymi jajkami jest bardziej zwarte i np. dodane całe jajko do spodu tarty powoduje, że ciasto wychodzi twarde, w tym przepisie dobrze wchłonie sok z owoców i się nie rozmięknie,
    dodanie żółtek do kruszonki sprawia że jest smaczniejsza i lepiej się trzyma na cieście, nie kruszy się tak bardzo przy krojeniu,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Dziękuje ślicznie za te wszystkie rady:) a mnie zawsze denerwowało jak kroiłam ciasto i kruszonka się kruszyła…teraz już mam na nią sposób:) :) więc na weeken upike to ciacho:)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Wspaniałe! Dziś upiekłam i jestem zachwycona! Idealne proporcje w przepisie – ciasto wyszło odpowiednio słodkie, lekko kwaskowe wiśnie cudnie się komponują z całością, ciasto nie jest suche. No po prostu cudo! A muszę powiedzieć, że nie jestem jakoś biegła w pieczeniu, a to ciasto nie sprawiło mi najmniejszych problemów. Polecam!

    Odpowiedz
  11. Uwielbiam ten przepis!!! Kruszonkę odrobinę zmodyfikowałam… Zagniotłam ciasto, włożyłam je do zamrażarki na 30 min i po nałożeniu wiśni na podpieczony spód, starłam na nie kruszonkę na tarce. Smaki są świetnie wyważone – nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne. No i ten cynamon ;) Dziękuję za kolejny smaczny deser i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  12. bardzo się cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
    dobry pomysł by włożyć ciasto do zamrażarki, a później zetrzeć na tarce,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Mmmm.. Smaczniutkie ♥ ! dzisiaj je piekłam i było niesamowicie pyszne :) Szybki sposób na chęć do czegoś słodkiego ! Gorąco Polecam

    Odpowiedz
  14. Witam.
    Na Pani przepis trafiłam na facebooku!
    Pomimo że ciast NIE PIEKĘ- przepis wyprobowałam bo zdjęcie wyglądało przesmakowicie…. i co?!?
    I jest banalne do wykonania, nawet ja potrafie je upiec!! Wyszlo GENIALNE!!!
    Dziekuje bardzo – to będzie pirwsza pozycja w moim przepiśniku!!

    Odpowiedz
  15. moje ciacho się własnie piecze.. i już się nie mogę doczekać jak będzie smakowało!! mam nadzieję ze mojej córeczce też będzie smakować bo to na jej 3 urodzinki!! pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  16. Tak sobie pomyślałam,że z tych dwóch białek można ubić pianę i dać na wiśnie,będzie jeszcze lepsze to ciasto a i białka się nie zmarnują.Ubiję je z 2 łyżkami cukru…

    Odpowiedz
  17. Uwielbiam Twojego bloga nawet taka noga w kuchni jak ja potrafi dzięki Tobie zachwycić pysznościami – osobiście polecam Twoje przepisy na muffinki i te czekoladowe i z truskawkami, nikt nie może im się oprzeć :) To ciasto też wygląda smakowicie, ale czy mogę dodać jakieś inne owoce? Truskawki, maliny, borówki? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  18. witam,
    oczywiście, że może Pani dodać inne owoce, będzie pysznie
    dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że babeczki smakują:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  19. dziendobry ,skonczylo sie ciasto kakaowe z czerwonym winem…ale dzis kupilam na przecenie sliwki za grosze,troche do sloikòw a reszta na ciasto.Nie ma wisni ale sliweczki tez sa kwaskowe. Dodalam tez bialko ubite z cukrem i juz pachnie w domu. POZDRAWIAM serdecznie xxx

    Odpowiedz
  20. Ja także dodałam ubite białka. A wiśnie wzięłam ze słoika i też są przepyszne. Oczywiście w ciągu jednego dnia ciasto zniknęło całe ;) Jak każdy przepis stąd, godny polecenia !

    Odpowiedz
  21. Muszę się z wami podzielić pewną nowinką. Nie piekę ciast za wiele, robię to bardzo rzadko, i będąc już w 9 miesiącu ciąży, (a było to 12 lipca 2012) coś mnie naszło „a zrobię mężowi niespodziankę, tak rzadko piekę ciasta”. Postanowiłam upiec właśnie te ciasto z wiśniami i kruszonką, więc zabrałam się za robotę, ciasto się upiekło, a mnie odeszły wody :) Tak więc mąż miał dwie niespodzianki, jedną w szpitalu (córeczka urodziła nam się 13 lipca o 6.09) , a drugą jak wrócił do domu po wszystkim odpocząć :) Teraz już rozumie jak mówią że kobiety instynktownie tuż przed porodem „wiją gniazdka” wówczas nachodzi je chęć na sprzątanie i pieczenie :D Ale muszę dodać że ciasto super i bardzo pyszne! Teraz się śmieję że jak mnie najdzie ochota na pieczenie to będę rodzić :D

    Odpowiedz
  22. Witam:)
    bardzo dziękuję za komentarz, moje gratulacje i Wszystkiego Najlepszego!
    udanych wypieków i smacznego,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  23. właśnie takiego przepisu szukałem :D na drzewie czereśni od groma, a nie ma co z nimi robić :D zaraz biore sie do pieczenia i powiem jak wyszło :D

    Odpowiedz
  24. Właśnie upiekłam wczoraj ciasto…jest wyśmienite. …juz zjedzone…:).pieke następne..dodalam do ciasta sezamu…ciekawe jak z nim bedzie smakować…Pozdrawiam wszystkich…..:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz