Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką

Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką – Pyszne, soczyste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami i kruszonką. Podczas pieczenia fantastycznie pachnie masłem i cynamonem. Na podpieczonym spodzie ułożona jest spora warstwa wiśni, które nasączają spód i doskonale smakują z aromatyczną kruszonką. Szybkie i proste ciasto, wystarczy tylko zagnieść ze sobą składniki, a efekt jest wspaniały. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
90g zimnego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wierzch:
750g umytych, wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
90g zimnego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C).

2. Składniki na ciasto szybko zagnieść (najlepiej rękoma, masło można posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, patrz FILM)) i wyłożyć/wylepić ciastem tortownicę (ciasto można również rozwałkować tak jak ja na FILMIE) o średnicy 23cm lub 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, boki radzę również wyłożyć papierem, aby wiśnie nie dotykały blaszki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

3. Masło posiekać lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką (patrz FILM). Do masła dodać pozostałe składniki na kruszonkę, wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

Tort Makowy z Wiśniami

134 komentarze do “Proste Ciasto z Wiśniami i Kruszonką”

  1. Ciasto wyśmienite! Miałam problem, żeby kupić wiśnie, choćby mrożone, ale były śliwki. Nareszcie jestem dumna ze swoich dokonań. To prawda, że Twój blog jest piękny. Zdjęcia są niezwykłe, trochę jak kulinarne arcydzieła. Ja poczułam się nimi zachęcona. Pozdrawiam. P.S Dlaczego tylko słodkości? chętnie pogotowałabym z Tobą:)

    Odpowiedz
  2. Wszystko jest dobrze! Przepis jest dobry, bo to jest ciasto kruche (podobnie jak na ciasteczka), trzeba je zagnieść ręcznie i wylepić nim dno tortownicy (ma być gęste ciasto nie lejące), od ciepła rąk masło zrobi się miękkie i połączy się z mąką tworząc troszkę klejące, gęste ciasto, tylko zagniatamy krótko, bo wtedy ciasto będzie bardziej kruche
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. W przepisie chyba coś jest pomylone, ciasto nie chce odchodzić od dłoni ani od mieszadła. Męczarnią jest też jest wyjęcie go z miski i rozprowadzenie po formie do pieczenia. Czy tam nie brakuje przypadkiem mleka albo ilości mąki nie są pomylone !?

    Odpowiedz
  4. uważam, że cukru jest akurat w kruszonce 100g i w samym cieście 70g to nie jest za dużo, ale oczywiście to zależy od gustu,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Ciasto z tego przepisu jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Właśnie wyjęłam je z piekarnika i pachnie wspaniale!! Nie mogę się doczekać, aż wystygnie! :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz